10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBailesti, un oras al gurilor cascate

Bailesti, un oras al gurilor cascate

Mersul pe strada este un adevarat pericol in orasul Bailesti. Pe mijlocul soselelor sau al trotuarelor sint zeci de guri de canal fara capace, unde unele carute si autoturisme au scapat, din fericire, doar cu avarii. Hotii au furat chiar si caloriferele de la o gradinita, pe care le-au vindut la fier vechi. In oras sint cinci centre de colectare a fierului vechi si, daca indraznesti sa intrebi cam ce se vinde si se cumpara, risti sa te ia patronii, majoritatea romi, la injurat.

„Era sa mor in groapa aia. Sa-i lege, muma, pe toti!“

Politistii au o adevarata colectie de capace, dar si de dosare penale. Gurile de canal fara capac se inmultesc pe zi ce trece, pentru ca politia nu mai pune la loc capacele recuperate, ca sa nu se fure din nou, iar hotii continua sa le fure pe cele care au ramas. In fata Spitalului Municipal nu mai exista capace nici pe mijlocul strazii, nici pe trotuar.

„Acum o jumatate de ora cazu un amarit de carutas in groapa aia din mijlocul drumului. Bietul om veni cu copilul la spital si, cind iesi pe poarta, de suparat ce era, nu vazu groapa si dadu cu caruta in ea. Noroc ca avu caruta goala si ca nu scapa calul cu picioarele. Il scoseram pe bietul om pe brate“, povestea Gheorghe Marincas, in timp ce astepta sa vina sotia din spital. „Sa-i lege pe toti si sa-i duca de aici. Eu sint femeie de 70 de ani si nu vad prea bine. De vreo doua ori era sa cad in groapa asta de linga spital. Noroc ca a strigat lumea la mine, ca eram moarta acum“, a spus Marieta Popa.

Politia tot leaga, dar degeaba

In noaptea de simbata spre duminica au fost prinsi Marian Luca, de 22 de ani, din Galicea Mare, si Valentin Tudorascu, de 17 ani, din Bailesti, care aveau asupra lor sapte capace de canal, din fonta, doua de la fosele de protectie ale cablurilor ROMTELECOM si cinci de la canalizarea orasului. Capacele recuperate, in greutate de 300 kg, urma sa fie valorificate la unul dintre cele cinci centre de colectare, pentru suma de 1.200 000 de lei. Celor doi li s-a intocmit dosar penal si risca pina la 15 ani de puscarie. „Ii prindem pe unii dintre ei, dar multi ne scapa. In oras sint aproximativ 30 de strazi canalizate si cam tot atitea capace furate. Au fost furate sine de cale ferata uzinala, de la intreprinderile din zona, au furat caloriferele de la Gradinita nr. 4, nu avem ce sa le facem. Singura solutie este sa punem crengi in gurile goale ramase, dar fura si crengile. Capacele pe care le recuperam nu avem curaj sa le punem la loc ca sa nu le fure din nou. Nici la centrele de colectare nu avem ce sa facem, pentru ca patronii spun ca nu au primit asa ceva. De cele mai multe ori, hotii le aduc facute bucati si asa le dau la centre“, a spus comisarul Iorgu Bobeica, comandantul Politiei Bailesti.

„Iote capacul, minca-mi-l-ai!“

Luminita SRL este unul dintre centrele unde se colecteaza fierul vechi, la bariera de la iesirea din oras. Carutele incarcate cu fier vechi intra una dupa alta in curtea plina deja. Capacele de canal sint expuse in partea de sus a carutelor. Tot la vedere, in curte, citiva elementi de calorifer, care nu par vechi. Probabil cei de la gradinita. Patroana iese furioasa din sediul firmei si incepe un dialog demn de functia ei. „Ce capace, fa, ce capace? Iti dau eu tie capace! Aici e proprietatea mea“. Furioasa, pune mina pe o bucata de fier si ameninta ca o arunca in capul redactorului si isi ridica fustele in cap, zicind: „Iote capacul, minca-mi-l-ai!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS