16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn Dolj, incadrarea cu personal didactic este de 98 la suta

In Dolj, incadrarea cu personal didactic este de 98 la suta

La sedinta cu directorii unitatilor de invatamint scolar si prescolar din Craiova, care a avut loc joi, 26 august, in sala de festivitati a Colegiului National „Elena Cuza“, conducerea ISJ Dolj a facut o analiza succinta a incadrarilor cu personal didactic pentru anul scolar 2004-2005. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, a afirmat ca, la nivelul intregului judet, pina in prezent incadrarea s-a facut in proportie de 98%. Vestea rea este ca restul de 2 la suta incurca itele pentru ocuparea posturilor sau catedrelor aparute intre timp.

Conducerea ISJ Dolj isi asuma esecul ministrului educatiei

Desi conducerea inspectoratului si-a asumat responsabilitatea unor disfunctii, in realitate, ordinele ministrului Atanasiu au stat la baza aparitiei acestora. Intrucit ordinele ministrului educatiei nu erau suficiente pentru a rezolva problemele miscarii personalului didactic, acesta a fost obligat de imprejurari sa transmita note telefonice in teritoriu in scopul reglarii unor imperfectiuni. Insa, din punct de vedere juridic, toate conducerile inspectoratelor scolare din tara trebuia sa respecte ordinul, si nicidecum nota telefonica. Situatii similare s-au mai intimplat in timpul mandatului fostului ministru al educatiei, Andrei Marga.

Doua procente incurca „itele“ miscarii personalului didactic

Restul de 2 la suta reprezinta de fapt discipline de stricta specialitate, adica vocationale. Totusi, inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, presedinte al comisiei de mobilitate a personalului didactic, sustine ca exista posibilitatea aparitiei unor noi posturi din motive intemeiate: neprezentarea la post a unor cadre didactice repartizate in etapele anterioare; solicitari de concediu fara plata pentru continuarea studiilor – cele mai multe fiind in invatamintul primar si preprimar – ca urmare a admiterii acestora in invatamintul superior; concedii pentru studii in strainatate (bursieri ai statului roman) etc. Acesta afirma ca in Dolj nu sint probleme privind incadrarea personalului didactic: „Nu trebuie omis ca elevul este principalul obiectiv, iar acesta trebuie sa aiba parte de cadre didactice calificate. Daca in Dolj, la concursul de competenta din iulie 2004, s-a inregistrat cea mai mare concurenta la nivel national, este de inteles ca elevii nostri nu vor duce lipsa cadrelor didactice calificate. Probleme majore de acest tip apar in judete cu localitati izolate, cum ar fi Tulcea, unde profesorii refuza sa accepte o catedra“. Conducerea ISJ Dolj va tine o sedinta, in 7 septembrie, cu toti directorii scolilor din judet, pentru a se definitiva lista posturilor si catedrelor. Lista va fi afisata la sediul inspectoratului si introdusa pe site-ul ISJ. De asemenea, Gaina mai spune ca in perioada 8-11 septembrie, se va organiza o sedinta publica in care se vor atribui posturile in functie de notele obtinute la concursul de competenta din 15 iulie 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS