13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScoala Postliceala Sanitara „Biosfera“ din Caracal a intrat in lichidare

Scoala Postliceala Sanitara „Biosfera“ din Caracal a intrat in lichidare

Fundatiei „Biosfera“ Caracal i-a fost retrasa de curind autorizatia de incredere pentru unitatea de invatamint preuniversitar particular, domeniul „asistenta sociala si asistenta pedagogica“. S-a ajuns la aceasta decizie in urma mai multor controale, care s-au lasat cu un dosar destul de voluminos. Membrii comisiei trimise de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in care au fost cooptati si reprezentanti ai ISJ Olt, cu rol de observatori, au transmis responsabililor din scoala hotarirea lor de a retrage autorizatia de incredere. Nu se vor mai face inscrieri pentru anul I, iar elevii din anii II si III isi vor continua studiile in scoala, sustinind examenul de diploma, ca si pina acum, la o unitate acreditata.

Incadrarea cu personal didactic si dotarea precara – principalele nereguli

„Primele probleme au fost semnalate la aceasta scoala in urma cu aproximativ un an, cind ISJ Olt a efectuat controale si a dat conducerii scolii sanitare primele termene de conformare. Raportul care a stat la baza hotaririi de retragere a autorizatiei de incredere cuprinde chiar mai multe nereguli, referitoare la starea localului, dotarea laboratoarelor, incadrarea personalului didactic“, declara inspectorul general-adjunct al ISJ Olt, prof. Stefan Motca. Gradul de acoperire cu personal didactic calificat este de doar 3,78 %, cind standardele nationale prevad 50%, iar scoala nu are nici un titular cu norma de baza la respectiva unitate de invatamint. ]Starea fizica a spatiilor scolare si incadrarea in normele de ergonomie si igiena scolara nu sint cele impuse de standarde, conditiile de iluminat sint necorespunzatoare, biblioteca scolii nu are spatiu adecvat, iar completarea cataloagelor, a registrelor, a altor documente scolare s-a facut necorespunzator.

„N-au vrut scoala in zona“

Pentru anul scolar 2004 – 2005, a fost organizat examen de admitere si exista si cinci elevi inscrisi, carora directorul scolii, prof. univ. Nicolae Pristovu, le va inapoia banii. „Retragerea autorizatiei de incredere a venit oarecum pe neasteptate si dupa ce conducerea scolii a inaintat adrese prin care cerea acordul pentru a functiona cu o clasa de anul I, specialitatea asistent generalist. N-au vrut scoala in zona“, declara dezamagit directorul Scolii „Biosfera“. El spune ca a incercat sa infiinteze o biblioteca foarte bine dotata, iar la momentul respectiv i s-a motivat ca sint carti netraduse, de care elevii nu au nevoie. Cladirea este in reparatii si arata, e drept, ca un santier, insa doar pentru o anumita perioada de timp. Concluzia ar fi insa ca nu calitatea invatamintului practicat aici i-ar fi determinat pe cei veniti in control sa retraga autorizatia (directorul motiveaza cu rezultatele foarte bune obtinute de elevii care au sustinut examenul de licenta), ci faptul ca ar fi vorba de un conflict de interese si ca in Caracal s-ar putea sa nu aiba loc doua scoli postliceale sanitare.

Fundatia „Biosfera“ si-a inceput activitatea didactica in Caracal mai intii cu un colegiu si chiar o facultate cu profil eco-bio-tehnologie, in 1992, iar din 1994, din lipsa de doritori, s-a renuntat si s-a pliat pe ceea ce cerea piata – scoli postliceale sanitare, ajungind astazi la a zecea promotie de absolventi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS