13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii nu se sfiesc sa se afiseze in masini de lux

Romii nu se sfiesc sa se afiseze in masini de lux

Zeci de craioveni se imbulzesc aproape zilnic la Departamentul de asistenta sociala din cadrul Primariei Craiova, pentru a beneficia de un sprijin din partea statului. Unii dintre ei se trezesc dis-de-dimineata, pentru a apuca un loc in fata. La amiaza, citiva romi coboara sfidator dintr-un Mercedes luxos, pentru a se aseza in fata la rind. In fata legii, intre ei nu exista insa diferenta.

Craiovenii care beneficiaza de ajutor social si sint apti de munca sint obligati, conform legii, sa presteze lunar 72 de ore in folosul comunitatii. Numarul de ore variaza de la an la an, in functie de necesitatile de la nivel local. In aceasta luna, beneficiarii sint „scosi la munca“, in perioada 23-31 august, fiind repartizati la trei institutii: Serviciu de salubritate, RAADPFL- Zona Spatii Verzi si RAT.

„In prezent, in cadrul serviciului nostru sint inregistrate 1.235 de persoane apte de munca si care beneficiaza de ajutor social. Acestea primesc bani in functie de orele prestate. In momentul in care se prezinta la lucru, sint pontate de personalul care lucreaza la institutiile la care sint repartizate. Pentru urmatorul ajutor social, vor fi alocate aproximativ trei miliarde de lei, bani care vor fi distribuiti in prima decada a lunii septembrie“, a declarat Elena Trifu, director adjunct de administratie publica la Serviciul de asistenta sociala din cadrul Primariei Craiova si coordonator al activitatii de asistenta sociala.

Craiovenii care sufera de anumite boli, care sint incadrati intr-o categorie de persoane cu handicap si cei care atesta cu acte ca sint scutiti de medici sa depuna efort fizic nu sint obligati sa presteze munca in folosul comunitatii. Ajutorul social variaza in functie de numarul membrilor familiei. Astfel, suma minima este de 800.000 de lei si poate ajunge si la trei milioane de lei, daca familia este numeroasa.

Romii cu Mercedesuri, beneficiari ai ajutorului social

Pe linga craiovenii care au probleme financiare si beneficiaza de ajutor social, exista si alta categorie, cea a unor romi, care, din cauza „situatiei precare“ in care se afla, se vad obligati sa se prezinte la primarie in Mercedes-uri, BMW-uri. Kilogramele de aur care atirna la gitul lor ii fac pe cei mai saraci sa se intrebe „ce cauta si astia aici?“.

Situatia este bine cunoscuta de lucratorii Serviciului de asistenta sociala, insa acestia sint pusi in imposibilitatea de a lua atitudine. Acest lucru este posibil din cauza ca masinile detinute de unii dintre ei nu sint inregistrate, neputindu-se sti cine este prorietarul. Acest lucru se intimpla si in cazul fastuoaselor palate ale unor romi. „In momentul in care vin la noi, sintem obligati prin lege sa le cerem acte prin care sa ateste ca nu au nici o proprietate. Desi ne dam seama de situatia financiara a unora dintre ei, nu le putem respinge cererea de ajutor social, deoarece indeplinesc toate conditiile legale“, a concluzionat Elena Trifu.

Craiova are insa tot mai multi saraci, numarul dosarelor de ajutor social fiind in continua crestere.In acest an, lunar au fost inregistrate in jur de 50 de cereri. In plus, pentru a benefia de ajutor social, oamenii sint obligati ca, o data la trei luni, sa depuna o dovada ca se afla in evidenta AJOFM Dolj si nu li s-a oferit un loc de munca potrivit specializarii pe care o au.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS