9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeneralul de brigada Septimiu Caceu, trimis in judecata de PNA pentru trafic de influenta

Generalul de brigada Septimiu Caceu, trimis in judecata de PNA pentru trafic de influenta

Parchetul National Anticoruptie (PNA), in cooperare cu Ministerul Apararii Nationale, a finalizat un nou dosar penal privind implicarea unui ofiter superior in fapte de coruptie. Procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor de coruptie savirsite de militari din cadrul PNA au dispus ieri trimiterea in judecata a generalului de brigada Neftalin Septimiu Caceu, pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta.

Apartament renovat pe promisiuni de contracte cu armata

Generalul Caceu a indeplinit, pina in luna iulie 2004, functia de sef de stat major al Corpului I Armata Teritoriala si, in aceasta calitate, a raspuns de organizarea, conducerea si planificarea activitatii statului major, precum si de conducerea si coordonarea activitatii operativ-logistice si relatii civile din Corpul I Armata. De altfel, una dintre unitatile militare aflate in subordinea sa era si UM 02031 Bucuresti, specializata in intretinerea si exploatarea cazarmilor.

Anchetatorii au stabilit ca, pentru realizarea reparatiilor curente la imobilele din cazarmile aflate in raza sa de competenta, UM 02031 Bucuresti a incheiat contracte cu diferite societati comerciale al caror obiect principal de activitate il constituia efectuarea de lucrari de constructie. Printre aceste societati care au obtinut un contract de executie de lucrari a fost si SC STIL CONSTRUCT COMPREST SRL Bucuresti, administrata de denuntatorul Timir Serban. Pe parcursul derularii contractului, generalul de brigada Septimiu Caceu a luat legatura cu Timir, caruia i-a cerut sa suporte contravaloarea tuturor lucrarilor de renovare a locuintei sale din Bucuresti, promitind in schimb ca va interveni pe linga subordonatul sau, comandantul UM 02031 Bucuresti (maiorul Cristian Zavodnik – la rindul sau trimis in judecata de PNA in dosarul «Mita la MApN»), sa incheie un contract de lucrari de constructii cu societatea respectiva, in valoare de 3,6 miliarde de lei.

Generalul si-a recunoscut vina

In baza acestei intelegeri, angajatii SC STIL CONSTRUCT COMPREST SRL Bucuresti au efectuat o serie de imbunatatiri si lucrari la apartamentul generalului de brigada. Mai mult, Caceu i-a asigurat pe muncitori ca „va avea grija de ei pentru a avea de lucru in continuare“, intrucit „se mai gasesc lucrari de constructii la armata“.

Procurorii PNA au dispus totodata masura sechestrului asigurator pe apartamentul generalului Caceu, in vederea recuperarii sumelor de bani ce au facut obiectul faptei de coruptie, pina la concurenta sumei de 150 de milioane de lei. In fata anchetatorilor, inculpatul a recunoscut infractiunea comisa.

Procurorii PNA detin si alte informatii ce formeaza obiectul unui dosar penal distinct privind implicarea generalului de brigada Septimiu Caceu in comiterea altor fapte de coruptie. Caceu nu este primul general trimis in judecata de PNA, el urmind altor ofiteri superiori implicati in fapte de coruptie, printre care pot fi amintiti generalii Stefan Blaj si Lazar Iliescu.

Dosarul cauzei a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS