22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul pesedist al comunei Schela - Gorj vrea sa dea in judecata guvernul

Primarul pesedist al comunei Schela – Gorj vrea sa dea in judecata guvernul

Artistide Serbanescu, primarul pesedist al comunei Schela, intentioneaza sa dea in judecata Guvernul Romaniei, pentru ca nu a finalizat la termenul stabilit lucrarile de amenajare a lacului de acumulare de pe Valea Sadului. Aceasta lucrare a afectat localitatea, sute de hectare de terenuri agricole au disparut si mai multe case au fost stramutate. Chiar si ocupatia de baza a locuitorilor comunei, cresterea animalelor, a fost pusa in pericol. Pe linga guvern, primarul vrea sa actioneze in judecata si Ministerul Economiei si Comertului, urmasul Ministerului Industriilor, cel care s-a ocupat de aceasta lucrare. Primarul Aristide Serbanescu spune ca, pina la sfirsitul anului, vrea sa deschida actiunea in justitie impotriva celor doua institutii: „Lucrarile au inceput in 1988 si, potrivit decretului care s-a dat la vremea respectiva, trebuia finalizate in patru ani. Au trecut 16 ani si lucrarea este departe de a fi finalizata. Am facut demersuri la nivel local si central pentru finalizarea lucrarilor, dar degeaba. Comuna a fost afectata foarte mult de aceasta lucrare. Inainte, fiecare familie avea cel putin doua vaci, de pe urma carora traia. Acum, aceasta ocupatie de baza a locuitorilor comunei a disparut. Voi deschide actiune in instanta pina la sfirsitul anului. Daca nu se va rezolva nici asa, voi merge pina la Strasbourg“.

Lacul trebuia sa fie cel mai mare din Europa

Potrivit primarului, lacul de acumulare de la Valea Sadului, de pe riul Jiu, trebuia sa fie cel mai mare din Europa. Suprafata ocupata de acesta are 1.400 de hectare, iar cantitatea de apa care ar fi trebuit sa o capteze este de 353 de milioane de metri cubi.

Rolul acestuia era de decantare a prafului de carbune provenit din Valea Jiului, ca urmare a spalarii carbunelui. „Acest proiect a fost gindit mai multi ani. Lacul avea o durata de functionare de 25 – 30 de ani.

La vremea respectiva, am primit promisiuni ca localitatea noastra va prospera, ca vom avea sistem de irigatii, ca oamenii vor avea locuri de munca. Nimic din toate acestea nu s-a infaptuit“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS