22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai bine in somaj decit angajat la patron!

Mai bine in somaj decit angajat la patron!

De la 1 septembrie, 65 de portari si paznici de la Universitatea din Craiova vor avea de ales intre a merge in somaj sau a se angaja la o firma de paza si protectie. Oamenii insa nu vor in ruptul capului sa schimbe serviciul de la stat cu cel de la patron.

Aproape 70 de persoane se strinsesera ieri-dimineata in fata Facultatii de Agronomie din Craiova. Oamenii erau foarte suparati si protestau zgomotos. Motivul nemultumirii generale este faptul ca nu vor mai fi angajati ai Universitatii din Craiova de la 1 septembrie. Universitatea a hotarit ca 65 de persoane, in speta portarii care asigura paza, vor fi disponibilizate. Cei implicati sustin ca este vorba de un conflict care a fost creat de reprezentantii Universitatii si de o anumita firma de paza si protectie. De acuze nu a scapat nici reprezentantul lor sindical, Ion Popa, care a fost acuzat de coruptie. „Muncesc de 18 ani in Universitate. Acum ne dau afara, pastreaza ei banii care sint de la buget pentru noi si lasa oamenii pe drumuri“, a spus Gheorghe Curteanu. Un alt protestatar, Marinica Gheorghe, sustine ca a lucrat la respectiva firma de protectie, dar ca „nu se merita“, intrucit salariul este modest, minimul pe economie, si ca se presteaza in jur de 300 de ore de munca lunar. Un alt portar care va fi disponibilizat, Gheorghe Stoica, spune ca are de achitat rate, ca oamenii au de platit credite: „Noi avem de platit bani grei, ca imprumuturile si ratele s-au dat pe baza de adeverinta de la serviciu! Acum ce facem? Plateste Universitatea?!“ Nemultumitii si-au manifestat revolta cum au putut. Alexandru Raducanu s-a aratat de acord sa ramina fara slujba daca i se dau doua hectare de pamint arabil, o motosapa, un cal si un plug, ca sa fie sigur ca o sa aiba din ce trai. Altii insa declara ca prefera sa intre in somaj. Un alt portar care va fi disponibilizat spune ca, daca Universitatea nu il mai vrea, o sa stea in somaj, ca nu il poate obliga nimeni sa munceasca in alta parte. In jurul orei 11.00, doi reprezentanti ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj au venit sa le ofere oamenilor servicii de preconcediere si sa ii informeze ce au de facut, care le sint drepturile si indatoririle. Portarii si paznicii nu i-au primit incintati si i-au pus sa se legitimeze pe reprezentantii AJOFM.

„Acolo exista citiva oameni carora le este frica de munca!“

Profesorul universitar Lucian Buse, prorector al Universitatii din Craiova, care se ocupa de problemele economice, spune ca actiunea institutiei pe care o reprezinta a fost dictata de ratiuni pur economice. Oamenilor li s-a explicat, spune Lucian Buse, cu argumente clare, ca aceasta masura ajuta institutia de invatamint superior craioveana sa faca niste economii. Lucian Buse declara ca se face o economie de 140 de milioane lunar, intrucit cheltuielile pentru cele 65 de persoane se ridica la 360 de milioane, in timp ce firma de paza si protectie va primi de la Universitatea din Craiova 220 de milioane. „Am incercat sa ii aparam pe acesti oameni. In contractul cu firma respectiva exista o clauza potrivit careia oamenii disponibilizati de la noi si angajati de ei nu pot fi dati afara doi ani. Am mai incercat sa reducem cheltuielile si cu femeile de serviciu, insa la licitatie s-au prezentat firme ale caror servicii ar costa mai mult decit in prezent“, a spus Lucian Buse

Prorectorul Universitatii este de parere ca „sint citiva oameni carora le este frica de munca“ si ca acesta ar fi motivul real al nemultumirii, faptul ca la patron muncesti mai mult decit la stat. Totusi, cei 65 de portari si paznici disponibilizati declara ca vor intenta o actiune judecatoreasca impotriva Universitatii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS