25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii olteni aflati la virsta pensionarii sint mentinuti ilegal in serviciu

Medicii olteni aflati la virsta pensionarii sint mentinuti ilegal in serviciu

Aprobarea Legii nr. 306/2004, privind exercitarea profesiei de medic, precum si organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania, a deschis rani mai vechi. Desi legislatia prevedea si in vechea forma pensionarea medicilor care au implinit virsta de 60 de ani, femeile, si 65 de ani, barbatii, cu exceptia doctorilor in medicina, care pot ramine in activitate pina la 65, respectiv 70 de ani, se pare ca de-abia acum organele statului s-au lamurit ca unde-i lege nu-i tocmeala.

In Olt, sint 12 medici care au implinit sau vor implini in curind virsta de pensionare. Sint, ce e drept, situatii in care pensionarea unui medic ar insemna desfiintarea sectiei. Numai ca aceste cazuri nu sint decit umbrela pentru pastrarea pe locuri calde a altor medici, care, se pare, nu si-au aranjat inca ploile.

Zilele trecute se zvonea ca DSP Olt ar fi trimis o adresa Ministerului Sanatatii, prin care se cere mentinerea in functii a unor medici pensionabili, pina la scoaterea posturilor la concurs sau pina la data la care pe respectivele posturi vor sosi medicii rezidenti. „Punctul nostru de vedere l-am spus. Nu avem nimic impotriva sa se rezolve problemele, dar respectarea legii nu mai tine de noi“, declara presedintele Colegiului Medicilor Olt, dr. Cornel Moisa. Acesta sustine ca s-a creat deliberat impresia ca CMR ar avea ceva impotriva mentinerii in sistem a medicilor aflati la virsta pensionarii. Atit cit prevederile legale au permis-o, CM Olt a prelungit avizul pentru autorizatia de functionare in sistem public a respectivilor medici, in cazul in care n-a existat posibilitatea de a fi inlocuiti. De curind, Colegiul Medicilor din Romania a primit de la Comisia de Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor o adresa prin care este avertizat ca aceasta practica este in afara noii legi.

„Aceasta situatie este consecinta prostului management din ultimii zece ani“

Potrivit DSP si CM Olt, exista o situatie clara a medicilor care se vor pensiona in urmatorii zece ani. Pina acum, practica era ca „doctorii sa plece cu sicriul din spital“. In prezent, se cauta medici tineri, acolo unde cei in virsta au inteles ca e timpul sa se dea la o parte. Situatia a fost si este intretinuta si in continuare de administratia spitalelor si de DSP, care nu scot posturile la concurs. Din cele 12, cite ar trebui scoase pina in septembrie, in Viata Medicala s-au publicat trei-patru, motivindu-se lipsa de spatiu.

„Asta este consecinta prostului management din ultimii zece ani. Situatia se intilneste in toata tara, nu numai in Olt. In cele din urma, mentinerea pe posturi a medicilor in cauza este decizia lor administrativa, insa, in caz ca nu vor respecta legea, sintem pusi in situatia de a anunta autoritatile competente, Curtea de Conturi si Justitia“, mai spune dr. Cornel Moisa.

Potrivit reprezentantilor DSP, nu se pot lipsi de prestatia unora dintre medici, pentru ca sectiile si chiar unele spitale ar fi desfiintate. Colegiul Medicilor a propus solutia incheierii de contracte cu unitati private pentru situatiile in care nu exista medici care sa deserveasca o anumita sectie, lucru ce chiar se poate intimpla, dar numai atunci cind interesele anumitor personaje o vor cere, iar sectii dotate cu greu, pe bani europeni, vor trece din proprietatea statului in proprietatea cui trebuie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS