13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe mai reclama craiovenii

Ce mai reclama craiovenii

Craiovenii sint campioni atunci cind vine vorba sa-si reclame vecinii. Conflictele sint frecvente si greu de rezolvat pe cale amiabila. De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la instanta si, dupa ani petrecuti prin salile de tribunal, se ajunge la o solutie de compromis. Sint insa situatii in care nici o instanta din lume nu poate rezolva problemele. Ca i-a intrat vecinul in curte si i-a furat ferastraul din WC, si-a zugravit casa fara sa posede autorizatie de constructie sau ca a desfiintat unicul WC care deservea 17 persoane, ca si-a construit casa cu acoperisul in curtea vecinului sint doar citeva exemple de motive bizare pentru care oameni respectabili ajung sa se reclame la diverse institutii ale statului.

O femeie de pe strada Buciumului ar putea fi considerata din acest punct de vedere campioana. Alexandrina Almasanu, de 64 de ani, are deja un proces cu unul dintre vecini, Giurca Dumitru Chiva, pe motiv ca acesta si-ar fi construit casa cu fereastra spre curtea ei. „L-am dat in judecata pentru tulburare de posesie, pentru ca si-a pus geamul spre curtea mea. In plus, isi permite ca in fiecare dimineata sa-mi ude cu furtunul peretele din spatele casei. Ca sa nu mai spun ca o data a intrat in WC si mi-a furat ferastraul“, sustine ea.

La fel de ciudate par si acuzatiile la adresa altui vecin, Vincentiu Scarlat. Femeia sustine ca o portiune din acoperisul locuintei acestuia ii umbreste gradina. De curind, l-a reclamat la primarie ca ar fi facut lucrari de consolidare fara sa aiba aprobare, dar i s-a raspuns ca pentru consolidarile reclamate (a pus peste lemnul cladirii termoizolatie si a zugravit) nu este necesara autorizatie de constructie.

Reclamanta, la rindul ei, reclamata

Reclamanta sustine ca nu ar avea nimic de impartit cu cei doi vecini ai ei daca ar fi lasata in pace si nu ar mai fi, la rindul ei, reclamata pe la toate autoritatile, inclusiv la SANEPID. Si, ca sa ne convinga ca nu are nimic de ascuns ne invita in curte. Aici, stupoare, incepem sa dam crezare vecinilor. O mizerie de nedescris ne intimpina inca de la poarta. Curtea este ticsita cu tot felul de gunoaie si lucruri inutile aruncate de-a valma. Printre ele, o potecuta firava pe care abia ai loc sa te strecori. Maldarele de gunoaie sint populate de citeva gaini si un pisoi jigarit. Din cauza aglomeratiei, ciinele nu a mai avut loc in curte. Il vezi mai mult pe la poarta, lenevind sau intimidind cite un pusti care indrazneste sa treaca prin zona, miriind si alergindu-l nitel doar pentru propria distractie. „Stati linistiti ca nu musca, este un ciine cuminte“, ne linisteste femeia, facindu-se ca nu vede dulaul care tocmai se indeletnicea cu hartuirea unui copil care o luase la fuga ingrozit prin fata unei masini.

La 64 de ani, studenta la Teologie si confidenta a Mitropolitului

Pe Chiva si Scarlat, vecinii femeii, nu i-am gasit acasa. Oamenii erau plecati la serviciu, dar asteapta sa vina SANEPID-ul si sa o convinga pe Alexandrina Almasanu „sa-si faca curatenie in curte si sa nu mai goleasca galeata cu urina in strada“.

Alexandrina nu recunoaste acuzatiile, sustinind ca este o femeie educata, care nu ar fi in stare de asa ceva: „Nu am fost oricine la viata mea. Pina sa ma pensionez, am lucrat ca asistenta-sefa la Spitalul nr. 2. Acum stau acasa si am grija de mama mea, in virsta de 94 de ani, dar am timp sa merg si la scoala. Sint studenta in anul III la Teologie“. Alexandrina mai spune, de asemenea, ca are „o relatie profesionala destul de apropiata cu Mitropolitul Olteniei“.

Lamuriti oarecum de motivul care ii impiedica pe locuitorii mentionati din strada Buciumului sa traiasca in buna intelegere, i-am lasat sa-si rezolve singuri problemele, daca vor reusi vreodata.

Noul proprietar a revendicat si terenul pe care se afla WC-ul

De aici ne-am oprit pe strada Bucovat. Intr-o casa nationalizata de la nr. 30 locuiesc cu chirie 17 suflete, dintre care cinci copii mici. Trecind pe linga saracia lucie in care convietuiesc acesti oameni, trebuie spus ca problema lor stringenta este de fapt alta. In urma cu aproximativ trei luni au ramas fara WC, dupa ce latrina si terenul aferent au intrat legal in posesia noului lor vecin. Proprietarul, Petre Vasilescu, le-a pus atunci in vedere sa nu mai foloseasca WC-ul, pentru ca toate mizeriile se deversau prin canalizarea aflata pe proprietatea sa. „Nu pot fi obligat sa suport mirosurile. Daca vor latrina, sa-si faca pe terenul lor“, sustine proprietarul.

Chiriasii vor sa-si faca nevoile la WC-ul vecinului

Chiriasii s-au conformat si, pentru ca nu aveau suficient teren, si-au construit doua WC-uri chiar in fata casei. Intre timp, latrinele s-au umplut si ar trebui vidanjate, insa chiriasii spun ca nu au bani pentru asta. Pina vor face rost de suma necesara, trebuie sa se descurce cumva, asa ca unii isi fac nevoile pe unde apuca. „In casa din fata stau niste tigani veniti de pe la Tirgu Mures. Au o multime de copii mici care isi fac nevoile pe unde apuca, prin curte sau chiar pe holul casei“, sustine Ion Peptea, unul dintre chiriasii „autohtoni“.

Pina una-alta, cazul a ajuns de competenta SANEPID-ului, dupa ce unul dintre chiriasi a facut o sesizare cu privire la conditiile inumane in care sint nevoiti sa-si faca nevoile, considerind ca vinovat de acest lucru ar fi proprietarul terenului vecin, pentru ca nu le permite sa-i foloseasca WC-ul cu canalizare. Inspectorii sanitari sustin ca vor face o verificare la fata locului si l-ar putea sanctiona pe proprietarul casei nationalizate, in speta Primaria Craiova, cu atit mai mult cu cit cei mai multi dintre chiriasi locuiesc, dupa cum au recunoscut, fara forme legale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS