9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn singur medic la o suta de bolnavi psihic

Un singur medic la o suta de bolnavi psihic

Conducerea Spitalului Orasenesc Turceni – Gorj a solicitat casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) cresterea numarului de personal cu 62 de posturi. Cele mai multe locuri, 42, sint cerute pentru Sectia de psihiatrie a spitalului, unde sint internati aproximativ 100 de bolnavi, la care nu exista decit un singur medic specialist, dar si acesta detasat. Dr. Cornelia Serbanescu vine doar de trei ori pe saptamina la Sectia de psihiatrie, in restul timpului bolnavii fiind ingrijiti de asistente si infirmiere.

Conducerea spitalului a cerut infiintarea a patru posturi de medici specialisti, sase asistente si 15 infirmiere. Conducerea spitalului considera ca lipsa acuta de personal afecteaza actul medical. Ioana Giurea, directoarea Spitalului Turceni, a spus ca posturile solicitate sint absolut necesare, pentru ca numarul de bolnavi internati se apropie de o suta, iar sectia este arhiplina: „In prezent, in Sectia de psihiatrie lucreaza 17 infirmieri. E doctorul Milosescu din Tirgu Jiu, care o sa vina din toamna. Am facut o solicitare la minister pentru patru posturi de medic psihiatru. Am primit aprobare pentru un post, dar nu s-a prezentat nimeni. Doctorul Serbanescu vine martea si joia. Posturile pe care le-am cerut sint absolut necesare. Bolnavii necesita ingrijirea speciala. Sint 92 de bolnavi internati. Sectia este arhiplina“.

Speranta Vina, director al CAS Gorj, a spus ca sansele pentru angajarea de personal calificat sint mici, pentru ca, la nivel de judet, numarul medicilor psihiatri este foarte mic: „Medicii nu vin, pentru ca nu vor sa locuiasca la Turceni. Ne confruntam cu o lipsa a specialistilor la nivelul intregului judet. In Gorj, sint foarte putini medici psihiatri“. Pe linga lipsa personalului medical, Sectia de psihiatrie din Turceni este intr-o stare avansata de degradare: instalatii defecte, infiltratii de apa, exteriorul cladirii, decojit etc. Ioana Giurea a spus ca saloanele au fost zugravite din fonduri proprii: „Din fonduri proprii am reusit sa zugravim saloanele. Speram ca primaria sa ne ajute sa inlocuim instalatiile sanitare“.

Spitalul din Novaci a angajat medicii specialisti din Moldova

Nu numai Spitalul din Turceni se confrunta cu lipsa de personal medical calificat. Alte patru spitale din judet, din cele opt existente, au cerut suplimentarea numarului de cadre medicale. In total, spitalele din Gorj au cerut angajarea a peste o suta de cadre medicale. Speranta Vina a spus ca a inclus solicitarile spitalelor de crestere a numarului de locuri in proiectul de buget pe anul viitor, pe care l-a trimis Ministerului Sanatatii pentru aprobare. Reprezentantii CAS Gorj spun ca, pentru plata salariilor cadrelor medicale solicitate de spitale, ar fi nevoie anul viitor de 85 de miliarde de lei. Speranta Vina a precizat ca bugetul solicitat pentru sistemul sanitar din Gorj, pe tot anul, 978 de miliarde de lei. Conducerea Spitalului din orasul Novaci a gasit o solutie inedita pentru rezolvarea problemei: a angajat medici din afara tarii. Doi medici din Republica Moldova si un libian lucreaza la Spitalul din Novaci. „Este o solutie care nu ar trebui scapata din vedere“, a spus Speranta Vina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS