14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate30 de familii craiovene, amenintate de autoritati ca vor fi date afara

30 de familii craiovene, amenintate de autoritati ca vor fi date afara

Zeci de craioveni locuiesc ilegal in blocurile apartinind Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL). Erminica Logofatu, administratoarea Asociatiei de locatari nr. 9, din cartierul Valea Rosie, a precizat ca datoriile de doua miliarde de lei sint facute de persoanele fara contract de chirie, repartitie sau macar fisa de calcul. Din 300 de familii, 30 nu au nici unul dintre aceste acte.

Fisa de calcul este „tolerata“ de RAADPFL, pentru a putea incasa chiria lunara de 178.500 de lei, conform precizarilor facute de Ilie Badescu, directorul RAADPFL Craiova.

Din cauza unor familii care au datorii de peste 100.000.000 de lei catre respectiva asociatie de locatari, vecinii au ajuns la limita rabdarii: „Eu sint pensionara si sint la zi. Nu e normal sa suferim toti! Si daca a venit executorul, tot nu au platit nimic“, spunea o batrina.

Unii datornici spun ca nu au primit de sapte luni ajutorul social si din acest motiv au ajuns in aceasta situatie: „Cu ce sa platesc? Nu-mi da nimeni bani“, a spus Lilica Coanda, una dintre locatarele cu probleme.

„Realitatea este alta. Din cauza datoriilor, o parte dintre acesti locatari a avut pina de curind gazele oprite“, spune administratoarea Logofatu.

In orice caz, situatia nu este deloc roz, tinind cont ca numai un sfert din locatarii blocurilor sociale sint la zi cu datoriile. In plus, multi nici macar nu stiu cit este chiria. Intrebata de ce s-a ajuns in aceasta situatie, Erminica Logofatu a raspuns: „Au impresia ca nu le face nimeni nimic. Daca ii dau in judecata, nu rezolv nimic. In prezent, avem nouasprezece dosare in curs la tribunal“. Desi locuiesc in conditii cel putin dubioase in aceste blocuri, oamenii pot chiar sa vinda acest „privilegiu“ altor persoane: „12 milioane am dat ca sa ma mut aici. Se cumparau cu chitante de mina“, a declarat Daniela Gaman.

Familiile care nu platesc chiria, amenintate cu evacuarea

Ilie Badescu, directorul RAADPFL, a spus: „Daca nu platesc trei luni, eu ii evacuez“. Deja au fost trimise somatii la trei persoane din aceasta asociatie: Dumitra Maria, Flori Ciupag si Floarea Dragusin, toate cu datorii peste 50 de milioane la asociatia de locatari. Daca nu vor plati in zece zile, pot fi evacuati.

„Sint saraci. Daca ii dau afara, se duc in fata la primarie si tot la noi ajung. E un cerc vicios“, a explicat directorul RAADPFL situatia celor evacuati. Exista, se pare, o singura solutie pentru a rezolva problemele din aceasta asociatie, a completat directorul Badescu: pe masa Consiliului Local Craiova si a primarului Antonie Solomon se afla un proiect de hotarire care propune ca locul familiilor rau-platnice evacuate sa fie luat de persoane care sa preia debitele existente la asociatia de locatari, acestea urmind astfel sa aiba parte de un pret mult mai bun. In acest sens, ar exista deja mai multe solicitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS