12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn mehedintean a fost extradat din Germania dupa 16 ani

Un mehedintean a fost extradat din Germania dupa 16 ani

Orsoveanul Andrei Petru, de 65 de ani, a fost extradat in urma cu citeva zile din Germania, dupa ce fugise in aceasta tara pe vremea regimului comunist, in urma unei infractiuni economice. Barbatul, fost gestionar la depozitul de mobila al ICSMI Orsova, si-a insusit din gestiune, in perioada 1984-1988, suma de 1.647.000 de lei, o suma imensa pentru acea vreme, aproximativ 55.000 de dolari. Pentru a scapa de raspunderea penala, orsoveanul a parasit tara pe 6.07.1988, prin Punctul de Trecere a Frontierei de la Portile de Fier I, si s-a stabilit in Germania. Din aceasta cauza, judecarea sa s-a facut in lipsa, iar prin decizia penala nr. 207/31.01.1996 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost condamnat la 16 ani de inchisoare. Ca urmare a unui schimb de informatii cu autoritatile germane, Andrei Petru a fost localizat in orasul Dunauwort si extradat pe 26.07.2004. In prezent, acesta se afla in arestul IJP Mehedinti.

„Andrei Petru a fost condamnat tocmai in 1996 pentru ca nu a fost in tara pentru a-si formula apararea. Au mai existat si o serie de cai de atac, de care au uzat familia si avocatii sai, pina cind hotarirea justitiei a ramas definitiva. Abia atunci barbatul a fost dat in urmarire generala si a mai trecut timp pina a fost gasit si i s-au facut formele de extradare. Fapta nu s-a prescris inca, avind in vedere ca trebuie sa treaca 15 ani, plus o jumatate din pedeapsa primita“, a spus comisar-sef Gheorghe Podeanu, seful Serviciului Cercetari Penale din cadrul IJP Mehedinti.

Mehedinteanul sustine ca este nevinovat. „Eu nu am furat. Nu se pot demonstra cele patru elemente constitutive ale infractiunii de furt, deoarece lipseste obiectul faptei, adica banii. Au furat altii, mie nu mi s-a gasit nimic lipsa. Eu am fugit din tara din cauza primarului de atunci din Orsova, nu mai stiu cum il cheama, si care imi facea sicane, ca aveam rude in strainatate. Nu m-am prezentat la proces ca sa ma apar, pentru ca nu mi-a fost adusa nici o citatie. Adresa mea era cunoscuta, altfel nu primeam pasaport. Banii or fi fost ei furati, dar de altii, care au incercat sa ma scoata pe mine lipsa, pornind de la directorul general pina la contabilul-sef si revizor. Mi-a fost mie pusa fapta in spate, pentru ca am plecat din tara“, sustine Andrei Petru. Batrinul va executa o treime din pedeapsa cu inchisoare pe care a primit-o, din cauza virstei sale inaintate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS