10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO familie locuieste in fosta casa de bilete a stadionului din Orsova

O familie locuieste in fosta casa de bilete a stadionului din Orsova

„Nu stiu daca mai stau mult aici.S-ar putea sa stau pe strada. Nu stiu unde o sa-mi fac lectiile. Acum sint in vacanta, dar peste doua luni o sa incep scoala“, a spus cu lacrimi in ochi George Batanantu. Are 12 ani si este elev in clasa a VI-a. Este un copil ca oricare altul, ii place sa se joace, dar sa si invete. Numai ca, de cind s-a nascut, traieste dintr-un loc in altul. Acum, mai mult ca niciodata, vrea ca familia lui sa aiba un acoperis deasupra capului.

De cind se stiu au avut probleme. Cit timp tatal naviga, locuiau pe vapor. Au avut parte si de un camin inchiriat. Insa, din luna aprilie a acestui an, George locuieste impreuna cu parintii sai, Maria si Gheorghe, in fosta casa de bilete a stadionului din Orsova. O incapere mica, in care abia incap un pat, o masuta si un dulap.

„Asta este casa noastra. Aici locuiesc impreuna cu familia mea, cu sotul si cu copilul meu de 12 ani. Aici fac mincarea pe resou, dormim toti trei in acest pat. E foarte greu. Nu avem nici apa aici, iesim afara la cismea. Sintem de risul Orsovei. Mi-e foarte rusine, pentru ca sint orsoveanca si copilul meu s-a facut de ris in acest oras. Colegii lui spun ca sta la etajul patru, linga WC-ul public de pe teren. E foarte greu“, a spus Maria Batanantu.

„Tot ceea ce imi doresc este un viitor pentru copilul meu“

Capul familiei, Gheorghe Batanantu, este un fost capitan de vas. A lucrat in navigatie incepind cu anul 1966. „In perioada 1987-1990 am lucrat ca pilot in navigatia cehoslovaca. In 1991-1992, s-a privatizat si am lucrat pe fosta nava de protocol a partidului, «Danubius». Prefectura mi-a luat-o fara sa rezilieze contractul si a scos-o la licitatie, m-am judecat cu ei si de-atunci au inceput problemele“, spune barbatul.

Suferinta lui este mult mai mare. De aproape sapte ani nu mai are un loc de munca: „Ultima data, in 1998, am lucrat la NAVROM, dar am avut neintelegeri cu directorul de atunci. Am fost chemat de trei ori din concediu, pentru a rezolva o situatie, cind nici un capitan nu s-a angajat sa o rezolve. M-a chemat pe mine din concediu. M-a premiat cu 200 de mii atunci si, in aceeasi luna, mi-a desfacut contractul de munca. Pentru ca eu am lasat cerere de a-mi continua concediul. Mai am doi ani si citeva luni pina la pensie.“

Familia Batanantu traieste in prezent doar dintr-un ajutor social de 1,8 milioane de lei. Acesti bani de-abia daca le ajung pentru mincare. „Casa si serviciu. Pentru serviciu am incercat mereu si, din cauza virstei, nu am reusit sa obtin o slujba. Imi doresc sa-i fac un viitor copilului. Asta imi doresc cel mai mult“, zice tatal indurerat, adaugind ca doar speranta le-a mai ramas in ceea ce priveste casa. „Cereri la primarie am facut incepind din ‘89, pina in prezent. Numai din 2001, am vreo patru cereri. Mi-au raspuns ca nu au. Nu am apucat iarna aici, dar imi inchipui ca o sa fie groaznica, pentru ca surse de incalzire nu sint“. Potrivit viceprimarului municipiului Orsova, Ioan Vesa, celor trei membri ai familiei Batanantu li s-a acordat deja o locuinta: „Li s-a repartizat o locuinta… un apartament cu doua camere, intr-un bloc. De dus acolo, nu s-au dus“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS