21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate24 de comune din Dolj nu-si cunosc granitele administrative

24 de comune din Dolj nu-si cunosc granitele administrative

Cele 12 comune nou-infiintate in Dolj la inceputul acestui an functioneaza deocamdata doar pe hirtie. Ieri, in cadrul unei intilniri cu primarii noilor administratii si cu ceilalti 12, ai comunelor din care s-au separat, au fost convocati de autoritatile judetene la sediul Prefecturii Dolj, pentru a pune la punct unele aspecte insuficient lamurite. S-a discutat despre faptul ca multe dintre societatile care functioneaza pe raza acestor comune trebuie sa isi modifice la Registrul Comertului adresa sediului de firma. De aici, alte comentarii. Deoarece in prezent nu exista delimitari teritorial-administrative stricte, primarii se vad nevoiti sa inventarieze „pe dibuite“ firmele care sint in raza lor de competenta administrativa. In subsidiar, a reizbucnit conflictul pentru taxele si impozitele locale, care ar trebui incasate de la aceste firme. Care primar le incaseaza si pe ce baza? Cel mai mult are de pierdut comuna Cosoveni. Dupa ce s-a „razboit“ mai multi ani cu primarii Craiovei pentru aceste taxe, primarul Ilie Dumitru se vede acum nevoit sa intre in conflict cu noua comuna Circea, despre care se spune ca ar trebui sa preia marile obiective economice aducatoare de venituri la buget.

Autoritatile, puse din nou in incurcatura

In cadrul intilnirii cu primarii in cauza, Ilie Dumitru a cerut din nou autoritatilor locale sa se implice in delimitarea administrativ-teritoriala a noilor entitati. Prin infiintarea comunei Circea si desprinderea ei de Cosoveni, bugetul local al celei din urma are mult de suferit, deoarece poate pierde taxele si impozitele pe care le incasa de la marile intreprinderi din zona. „Trebuie sa ne intilnim toti factorii de raspundere si sa stabilim ce si cum. Nici nu stiu cite firme am pe raza comunei Cosoveni, deoarece delimitarea administrativ-teritoriala nu s-a facut“, a spus Ilie Dumitru.

La rindul sau, subprefectul Virgil Boboc a recunoscut ca o delimitare concreta nu exista, dar ca s-ar lucra la ea. Asta, in ciuda faptului ca, imediat dupa ce noile comune doljene fusesera reinfiintate prin hotarire de guvern, prefectul de Dolj, Ion Calin, declarase ca „impartirea administrativa a fost facuta inainte de referendumul organizat pentru reinfiintarea noilor entitati teritoriale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS