36.6 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateGuvernul roman, la discretia marcilor „La Dorna“ si „Friesland“

Guvernul roman, la discretia marcilor „La Dorna“ si „Friesland“

Derularea programului „corn si lapte“ pentru anul scolar 2004-2005 risca sa duca la un scandal in toata regula intre producatorii de lapte, pentru ca restrictiile impuse de guvern firmelor care vor sa participe la licitatia electronica de pe 14 august par sa favorizeze doar doua marci.

Conform unei radiograme trimise in teritoriu de catre executiv (datata 24 iunie), care ulterior a devenit hotarire de guvern, prioritate la inscrierea la licitatie vor avea firmele care produc lapte „tratat UHT“. Din cite spun specialistii, este vorba despre un tratament termic la temperaturi mari, care confera laptelui o perioada mai mare de valabilitate si il face mai rezistent la virusi. Controversele au fost provocate atunci cind s-a aflat ca in Romania doar doua firme sint cunoscute ca producatoare de „lapte UHT“: „La Dorna“ si „Friesland“.

In pole-position la licitatii

Unii sustin ca guvernul a oferit practic puteri discretionare celor doua marci, care pot, daca vor, sa detina monopolul la laptele ce va fi consumat in scolile din Romania. Numai in Dolj, in acest an, sint de incasat peste jumatate dintre cele 73 de miliarde de lei oferite de bugetul de stat pentru programul „corn si lapte“. Pentru reprezentantii administratiilor locale, radiogramele trimise de executiv suna foarte clar: prioritate la inscriere vor avea firmele producatoare de lapte tratat UHT.

Cele care produc lapte pasteurizat vor fi admise la licitatii numai in judetele unde nu se prezinta producatori de lapte UHT. In judetul Dolj, producatorul de lapte „La Dorna“ a achizitionat deja documentatia pentru licitatia electronica din 11 august. Reprezentantii administratiei sint pusi si ei in incurcatura: pe de o parte, sint obligati sa descalifice firmele contracandidate unui producator de „lapte UHT“, iar pe de alta parte, legea spune ca, daca ai un singur participant, nu poti organiza licitatia.

Preturi maxime, fara concurenta

Iar daca intr-un judet vine numai una dintre cele doua marci prioritare, vorbim deja de incredintare directa a contractului, si nu de licitatie. In acest fel, preturile, criteriul determinant in licitatiile electronice, nu vor scadea sub cele maximale, stabilite tot de guvern: 6.400 de lei pe cutia de 200 ml de lapte UHT. Pentru ca producatorii de lapte pasteurizat, al carui pret maximal este de 5.500 de lei, nu vor avea dreptul sa concureze in acelasi judet cu „La Dorna“ si „Friesland“. Oportunitatea deciziei de a favoriza producatorii de „lapte UHT“ la licitatii, decizie ce pare luata in mare graba de guvern, a impartit lumea administrativa in aparatori si critici ai producatorilor autohtoni care nu au investit in echipamente de tratare a laptelui la standardele impuse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS