6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostul premier al Ungariei instiga la dezmembrarea Romaniei

Fostul premier al Ungariei instiga la dezmembrarea Romaniei

Fostul premier maghiar, Viktor Orban, actualul presedinte al FIDESZ, principalul partid de opozitie din Ungaria, a declarat simbata, la Universitatea de Vara, care se desfasoara la Baile Tusnad, in judetul Harghita, ca „acum este momentul ca maghiarii din Ardeal sa ceara autonomia“. Orban considera ca un asemenea moment favorabil pentru obtinerea autonomiei de catre maghiari, in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE), nu va mai aparea in urmatorii 15-20 de ani.

Fostul premier al Ungariei a atacat si actualul guvern de la Bucuresti, declarind ca „starea democratiei actuale din Romania nu indreptateste aceasta tara sa spere la o acceptare rapida din partea UE“.

Tot in judetul Harghita, un tinar de nationalitate maghiara este cercetat de politisti pentru ca, vineri seara, a rupt si incendiat drapelul national al Romaniei, arborat pe cladirea postului de jandarmi din comuna Ditrau. Cea de-a 15-a editie a Universitatii de Vara s-a incheiat simbata, la discursul fostului premier al Ungariei asistind circa 3.000 de persoane, din Ungaria si din mai multe judete ale Romaniei.

Vasile Puscas, ministru delegat si negociator-sef cu Uniunea Europeana, a atacat in termeni duri declaratiile liderilor radicali maghiari, prin care se cerea federalizarea Romaniei, prin obtinerea autonomiei de catre regiunile din Transilvania locuite de unguri. Ieri, Puscas a declarat, intr-un comunicat de presa, referindu-se la afirmatiile privind autonomia Transilvaniei si politica fata de minoritati a Romaniei, facute de Szilagyi Zsolt si Martonyi Janos, ca acestea „nu corespund spiritului Uniunii Europene si dovedesc un nationalism care nu urmareste decit obtinerea unor avantaje politice“. Vasile Puscas considera ca „politica de dezvoltare regionala nu are valente politice sau nationaliste, ci urmareste maximizarea resurselor locale, prin sprijin comunitar“.

Romania este considerata o tara-model in ceea ce priveste drepturile acordate minoritatilor nationale, din toate punctele de vedere. Puscas a atras atentia ca in Ungaria, tara deja membra a UE, minoritatile nu sint reprezentate in parlamentul national, spre deosebire de tara noastra, unde reprezentantii minoritatii maghiare sint prezenti in forul legislativ si au fost cooptati si in guvern. Ministrul roman considera ca „in Romania se poate vorbi mai degraba de o discriminare pozitiva a minoritatilor, iar asertiunile domnului Szilagyi, privind o intoleranta fata de maghiari, sint simple populisme, menite sa cistige capital electoral. (…) Integrarea europeana nu se realizeaza cu discursuri nationaliste si populiste, ci cu foarte multa munca (…)“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS