21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCancerul loveste si la 14 ani

Cancerul loveste si la 14 ani

Pentru orice om, necazurile proprii par cele mai mari. Insa, dramele unor oameni fac ca problemele noastre sa para nimicuri. In ultima vreme, foarte multi parinti traiesc adevarate tragedii: bolile necrutatoare lovesc parca mai des ca niciodata. Sistemul sanitar defectuos face ca o multime de copii sa nu poata beneficia de tratamente adecvate din cauza celui mai des invocat motiv: lipsa banilor.

Sandu Carmen-Daniela are 14 ani si zece luni si este din Tirgu Jiu. Pina anul trecut a fost o adolescenta normala, plina de viata si de sperante. Totul a inceput cu deja cunoscutul epitaxis: hemoragii nazale. Apoi au urmat stari de slabiciune generalizata, dureri musculare. Medicii au dat verdictul: leucemie acuta limfoblastica tip LI, cu celule B precursoare. Leucemiei i se mai spune si „cancerul singelui“.

Sa ai 14 ani si sa afli ca ai cancer e o lovitura care poate dobori pe oricine. Nimeni nu s-ar fi asteptat la un asemenea necaz si nimeni nu este vreodata pregatit pentru asa ceva. Au urmat pentru Daniela luni de internare, de tratamente cu citostatice, de durere si de chin.

Pentru parintii si pentru surorile pustoaicei a inceput si o alta batalie: obtinerea de fonduri. Banii se duceau ca nisipul printre degete. Doctori, drumuri la Bucuresti, medicamente, alimentatie speciala.

Din 3 mai 2003, de cind i s-a pus diagnosticul definitiv la Clinica de Pediatrie Fundeni, parintii au acumulat datorii de peste 60 de milioane de lei. Medicamentele Danielei costa aproape zece milioane de lei pe luna. Pentru ca trebuie sa faca un tratament costisitor, iar medicamentele lipsesc din stocurile farmaciei spitalului, parintii au fost pusi in fata unei crunte realitati: trebuie sa cumpere singuri medicamentele. „Din resurse proprii“, li s-a spus. Daca Daniela face tratamentul prescris si daca nu intervin complicatii sau recaderi, in 2006 ar putea fi din nou un copil sanatos.

Dar, pentru ca acest lucru sa devina realitate, Daniela are nevoie de urmatoarele medicamente: Superprednol de 0,5 mg tablete 420,Vimcristine (Sindovin) flacoane a 1 mg nr. 24; Cytostar a 100 mg flacoane 6; Purinethol de 50 mg comprimate 450; Antifolan (Methotrexat) tablete de 2,5 mg nr. 480; Neupogen (Filgrastim) de 30 MU fiole preumplute 10; Zofran (Omdansetron) fiole sau comprimate 10; Hidrocortizon hemisuccinat de 25 mg fiole 6; Tagremin (Cotrimoxazol) de 480 mg tablete 360; Viusid pliculete a 5 g pulbere suspendabila nr. 100.

Sandu Carmen-Daniela locuieste alaturi de parintii si de surioara ei pe strada Zambilelor, bl. 3, ap. 14, in Tirgu Jiu, judetul Gorj. Cu toate ca a petrecut un an in spital, pustoaica a intrat la Liceul de Arta. Cei care vor sa ajute familia Sandu pot suna la numarul de telefon: 0745/289.627.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS