22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean are o pensie de 45.000 de lei

Un craiovean are o pensie de 45.000 de lei

Florin M. are 52 de ani, este din Craiova si locuieste impreuna cu mama sa. In urma cu treizeci de ani s-a decis sa lupte impotriva regimului comunist. Din aceasta cauza a fost arestat si batut, iar apoi, pentru a fi eliberat, parintii l-au internat la Spitalul de la Poiana Mare. Dupa schimbarea politica din decembrie ’89, acestia au incercat sa ii obtina o pensie. Rezultatul muncii lor s-a concretizat anul acesta, cind Florin a primit 45.000 de lei.

„Era un baiat foarte destept. Era student la matematica si avea chiar si bursa. Intotdeauna a avut insa o fire visatoare, dorind ca toata lumea sa fie egala si fiecare sa aiba tot ce isi doreste. Si asa a inceput… Intii a scris poezii anticomuniste, apoi a iesit pe strada, strigind <<Jos Ceausescu!>>. Bineinteles, de atunci a intrat imediat in vizorul Securitatii. A fost arestat de mai multe ori si batut. Pentru a-l scuti de aceasta suferinta, am decis, impreuna cu tatal sau, sa il declaram nebun si sa il internam in 1979, la Spitalul de la Poiana Mare, in speranta ca va scapa. Dupa mai multe luni petrecute acolo, timp in care i se administrau tot felul de tratamente, a fost externat cu diagnosticul schizofrenie paranoida. Din pacate, ideea lui pentru libertate nu a fost stopata, continuind sa manifeste contra comunistilor. Din acel an, am fost permanet supravegheati de catre militie. Pentru a-l scuti de suferinta l-am angajat la Severin. Florin nu a mai fost lasat insa sa continue facultatea, renuntind si la serviciu, si in 1989 s-a retras o perioada la tara. Din pacate, si acolo a fost persecutat de militia din sat. In decembrie, cind a izbucnit revolutia, a fost cel mai bucuros, pentru ca, in sfirsit, visul sau se implinea“, a povestit Emilia, mama sa.

Florin s-a ales cu o pensie de 45.000 de lei

Dupa instalarea noului guvern, parintii lui Florin au incercat cu disperare sa ii obtina o pensie, cu ajutorul careia ar fi putut trai. Dupa mai multe audiente la autoritati, ei au ales sa mearga la Bucuresti, sa depuna o contestatie. Nici atunci insa cererea lor nu a fost concretizata. „A fost taica-sau in audienta peste tot si nu s-a rezolvat nimic. Cind a mers in Capitala, functionarii de acolo ne-au spus ca avea dreptul la bani daca aceia de la Craiova trimiteau dosarul in termen. Nu ne-am oprit aici si am continuat lupta. In 2003, tatal lui a murit. Abia anul asta, dupa mai multe interventii,

i-a venit o pensie. Si atunci am avut marea surpriza…. Pensia era de 45.000 de lei pe luna. Cum poate un om sa traiasca din acesti bani? Il ajut, dar si eu am pensia de 1.500.000 de lei. Aproape murim de foame. Din cauza comunistilor, viata fiului meu a fost distrusa. Nu a mai continuat facultatea, neputind astfel sa aiba o slujba bine platita. De asemenea, aproape toti prietenii l-au parasit. Singura mea rugaminte este sa nu fie uitat. Cind o sa mor eu, o sa traiasca doar cu 45.000 de lei pe luna?“, a incheiat Emilia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS