12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO slatineanca a fost trimisa in judecata pentru trafic de persoane

O slatineanca a fost trimisa in judecata pentru trafic de persoane

• Elena Circiumaru, de 23 de ani, racola minore pe care le trimitea in Serbia unor complici cu scopul de a le vinde unor patroni de baruri • Cu ajutorul Politiei Natiunilor Unite, sase fete au reusit sa se intoarca in tara si au dat totul in vileag • In prezent, politistii o cauta pe Elena Circiumaru, care a disparut de la domiciliu

Procurorii olteni au reusit sa finalizeze, dupa mai bine de un an, cercetarile privind disparitia mai multor fete din Olt. S-a descoperit o retea de trafic de persoane si prostitutie, cu ramificatii in Romania, Republica Moldova si tarile din fosta Iugoslavie. S-a constatat ca un capat de retea era in Slatina. Aici, o tinara de 23 de ani coordona activitatea de racolare a tinerelor dornice sa lucreze in strainatate legal.

Potrivit procurorilor olteni, actiunea din judet era coordonata de Elena Circiumaru, care in urma cu aproape patru ani se indeletnicea cu trimiterea de fete in Serbia si zonele limitrofe. Fetele erau trimise numai dupa ce erau amagite ca peste granita li se va gasi de lucru, sirbii avind nevoie de forta de munca, indiferent de pregatire, dupa incetarea razboiului. O data ajunse pe pamint strain, fetele deveneau victime ale unor persoane dubioase, printre care patroni de baruri (veritabile bordeluri) sau afaceristi locali, militari, civili sau chiar politisti.

Regimul terorii

Claudiu Negrila, procuror in cadrul Biroului de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog de la Parchetul de pe linga Tribunalul Olt, a spus ca Elena Circiumaru nu ar fi putut desfasura o asemenea activitate daca nu ar fi fost ajutata din afara. Cel care facea legatura intre cele doua capete ale afacerii a fost concubinul Elenei Circiumaru, un anume Micky, sirb de origine, cu care avea si un copil.

„Activitatea celor doi a inceput prin 2000. Atunci au amagit ei primele fete. Le-au luat din Slatina, pe multe direct din liceele din oras si care proveneau de la tara. Pe altele le aduceau din Vaslui, Neamt si din judetele limitrofe granitei, unele chiar din Republica Moldova. Traseul urmat era simplu: Elena Circiumaru, impreuna cu fetele racolate, trei-patru, plecau din Slatina, spre Severin, treceau granita in Serbia cu taxiul in primul oras de acolo, Pancevo, Kladovo, Pristina. Elena Circimaru lasa acolo fetele cu concubinul ei si ea se intorcea in tara, de multe ori in aceeasi zi“, a spus Negrila.

Fetele erau preluate, de regula, de doi complici sirbi, care impreuna cu concubinul slatinencei, Micky, duceau fetele la un hotel din apropierea Belgradului. O data ajunse aici, fetele, unele minore, erau batute, violate si supuse la perversiuni sexuale, apoi vindute la diverse persoane care detineau baruri, de fapt veritabile bordeluri. Acolo, stateau doua-trei saptamini, timp in care li se faceau pasapoarte false sirbesti. In acelasi timp, fetele continuau sa fie terorizate, batute si obligate sa intretina raporturi sexuale cu orice client care platea. In plus, nu erau lasate sa iasa din camerele in care erau sechestrate. Majoritatea banilor erau incasati de patron. Imediat ce erau gata pasapoartele false, fetele erau vindute altor patroni de baruri sau hoteluri, iar „tratamentul“ era acelasi. Traseul acesta era urmat de fete o data la doua-trei luni. Pentru fiecare fata vinduta, Elena Circiumaru si concubinul ei incasau intre 2.000 si 5.000 de dolari.

Salvate de politistii internationali

Primele informatii despre slatinencele aflate in robie in Serbia si zona Kosovo au venit in urma cu doi ani, din partea unui ofiter de legatura, cind, cu prilejul unei razii efectuate de politistii internationali din cadrul UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo, adica Politia Natiunilor Unite), sase fete din Slatina au fost gasite in citeva hoteluri din regiunea amintita. Acestea au fost trimise imediat la un centru de reabilitare din localitatea Gnjilane. Ofiterul de legatura a trimis un e-mail politistilor olteni, care au demarat actiunea de verificare a informatiilor. In acest mod s-a ajuns la Elena Circiumaru, care poseda o garsoniera in municipiu.

Cele sase fete au fost retrimise in tara dupa citeva saptamini de reacomodare petrecute in centrul de la Gnjilane. O data revenite in tara, acestea au depus plingere impotriva Elenei Circiumaru. Politistii au constatat ca doua dintre fete, E.C. si D.I., erau minore in momentul in care au ajuns in Serbia. Restul fetelor aveau intre 19 si 24 de ani, si proveneau de la Grupul Industrial Constructii de Masini (IPTAPA) din Slatina. Acestea locuiesc si in prezent in municipiu si numai una dintre ele s-a casatorit.

Procurorii o cauta in prezent pe Elena Circiumaru, care a fost data in urmarire generala si in consemn la frontiera, mandatul de arestare fiind emis in luna aprilie. Se pare ca aceasta ar fi parasit tara cu un pasaport fals. Slatineanca, de 27 de ani, risca sa stea in inchisoare intre cinci si 15 ani. Cit priveste soarta concubinului acesteia, el nu a mai intrat in Romania din momentul in care cele sase fete au fost gasite de Politia Natiunilor Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS