17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViceprimarul Nedelescu vrea sa faca din gradinite locuinte sociale pentru romi

Viceprimarul Nedelescu vrea sa faca din gradinite locuinte sociale pentru romi

Copiii si personalul din invatamintul prescolar de la Gradinita nr. 25 din Craiova, al carei local este pe strada Bucovat, nr. 143, vor invata in continuare in sediul Scolii nr. 13, deoarece, intre timp, cladirea a fost revendicata de proprietar, nimeni altul decit consiliul local. Viceprimarul Gheorghe Nedelescu a incercat sa traga pe sfoara conducerea ISJ Dolj. Acesta doreste sa transforme o unitate de invatamint prescolar in locuinta sociala pentru sapte-opt familii de romi. Busoi nu s-a lasat inselat si nu i-a acordat aviz favorabil. S-au pierdut bani multi, cazul este fara precedent, iar invatamintul prescolar este in pericol.

Intr-o adresa oficiala trimisa de Serviciul Fond Locativ si Patrimoniu din cadrul Primariei Craiova catre ISJ Dolj, semnata de viceprimarul Gheorghe Nedelescu, se solicita aprobarea conducerii ISJ Dolj: „Va facem cunoscut ca spatiul necesar functionarii Gradinitei nr. 25 va fi asigurat in incinta localului Scolii nr. 13, compus din doua sali de clasa, hol si un grup sanitar. Fata de cele prezentate va rugam a dispune si aviza favorabil“. Viceprimarul Nedelescu apreciaza ca obtinerea avizului ISJ Dolj este suficienta pentru schimbarea destinatiei localului, intrucit legea ii permite. Acesta a invocat alineatul 4 (1) al articolului 166 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii invatamintului nr. 84/1995: „Terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamint preuniversitar de stat – gradinite, scoli generale (primare si gimnaziale), licee, grupuri scolare, seminarii teologice, scoli profesionale si scoli postliceale – fac parte din domeniul public al comunelor, oraselor si municipiilor, in a caror raza teritoriala isi desfasoara activitatea“. Or, lucrurile nu sint atit de simple.

Schimbarea destinatiei localurilor de invatamint fara avizul ministrului intra sub incidenta Codului Penal

Directorul ISJ Dolj, Aristidie Gheorghiu, il informeaza pe Nedelescu ca este vorba de o schimbare de destinatie a unui local, iar alineatul 4 (3) al aceluiasi articol din aceeasi Ordonanta de Urgenta precizeaza clar in ce conditii se realizeaza aceasta: „Schimbarea destinatiei bazei materiale a institutiilor si unitatilor de invatamint preuniversitar se poate realiza numai cu avizul ministrului educatiei si cercetarii. Instrainarea sau schimbarea destinatiei bunurilor din baza materiala a invatamintului fara avizul ministrului educatiei si cercetarii constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale“. Vicele ia cunostinta si sustine ca, dupa obtinerea semnaturii ministrului Athanasiu, mai este necesara doar hotarirea consiliului local si problema este rezolvata.

Conditii insalubre pentru cei 60 de copii de la Gradinita nr. 25

Directoarea Gradinitei nr. 25, educatoarea Cornelia Oae, spune ca, timp de doi ani, imobilul a fost neocupat: „A existat un litigiu intre Primaria Craiova si un asa-zis proprietar. Noi avem un efectiv de trei grupe, in total fiind 60 de copii inscrisi. De doi ani ne desfasuram activitatea la Scoala nr. 13, in doua sali si inca nu sintem delimitati de elevii care invata in aceasta unitate. Mai avem si un grup sanitar, insa conditiile pentru invatamintul prescolar sint improprii. Ne dorim sa reinceapa constructia cladirii in care am functionat – cea din strada Bucovat, nr. 143 – astfel incit intr-un an-doi sa ne mutam de unde am plecat“.

Vicepresedintele SIP Dolj nu este de acord cu viceprimarul Nedelescu

Clara Firescu, vicepresedinta a Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj, care raspunde de Departamentul invatamint prescolar, nu este de acord cu viceprimarul Nedelescu: „Vom face toate demersurile legale, astfel incit localului Gradinitei nr. 25 sa nu i se schimbe destinatia. Daca, intr-adevar cladirea este revendicata de proprietar, acesta poate fi despagubit de stat, asa cum s-a mai intimplat si in alte situatii. Altfel, se poate afirma ca invatamintul scolar craiovean este in pericol, ca dovada ca exista atitea gradinite suprapopulate“.

Nedelescu, sub asediul minciunii: „Dom’le, ma asteapta o mie de oameni la usa!“

Vicele Nedelescu a dezvaluit ieri ca, in realitate, proprietarul este consiliul local si doreste schimbarea destinatiei cladirii, din gradinita in locuinta sociala: „In localul acesta vrem sa mutam sapte-opt familii sarace, care nu au nici un acoperis deasupra capului (familii de romi – n.r.). Cladirea n-are usi, n-are ferestre si nici instalatii sanitare. In interior tencuiala a fost data jos si, pentru a face casa locuibila, este necesar sa investim doua-trei miliarde de lei, poate chiar mai mult“.

Acesta nu a putut spune telefonic care este suprafata locuibila, insa dupa doua minute de convorbire, s-a iritat nejustificat: „Dom’le, nu ma mai tine o jumatate de ora in telefon, ca aici la mine asteapta o mie de oameni la usa!“.

Busoi nu este sluga PSD si nici a PRM

Intre timp, Primaria Craiova a primit raspunsul oficial de la conducerea ISJ Dolj, semnat de inspectorul scolar general Constantin Busoi si de directorul Aristidie Gheorghiu: „Referitor la adresa nr. 33.197 din 13 iulie 2004, va comunicam ca, in conformitate cu normele legale in vigoare, unitatile de invatamint preprimar nu pot functiona decit in spatii independente, special amenajate. In consecinta, Gradinita nr. 25 nu poate functiona in localul Scolii nr. 13 din Craiova“.

Deturnari de fonduri, coruptie, nesimtire sau nestiinta?

Gradinita cu pricina a fost cuprinsa in programul de reabilitare scoli al ministerului de resort, cu finantare de la Banca Mondiala, program ce trebuia sa se deruleze pentru localul respectiv pe o perioada de doi-trei ani.

Banii alocati s-au „pierdut“, pentru ca, intre timp, a aparut «proprietarul» si au inceput actiunile in instanta pentru revendicarea casei. Inginer Patru Mic, de la Personalul tehnic din cadrul inspectoratului scolar, a afirmat ca pentru lucrarile incepute la Gradinita 25, prin programul de reabilitare, s-au cheltuit aproximativ 4.000 de dolari, insa nu a putut spune care era suma de bani integrala alocata reabilitarii localului, care trebuia consolidat, reparat, finisat etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS