14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsistentii maternali si tinerii institutionalizati au protestat in fata CJ Olt

Asistentii maternali si tinerii institutionalizati au protestat in fata CJ Olt

Anuntat initial pentru joi, 15 iulie, protestul asistentilor maternali si al tinerilor institutionalizati in Centrul de Plasament „Zorile“ a avut loc vineri in fata Consiliului Judetean Olt. Participantii, mai putini decit cei anuntati (80 de asistenti maternali si 20 de tineri institutionalizati), au stat doua ore degeaba in fata consiliului judetean. Vicepresedintele CJ Olt, Ioan Nedelea, i-a ignorat, prefectul Marin Diaconescu a procedat la fel, iar presedintele CJ, Jenel Copilau, si-a trimis emisarul dupa citeva ore. Protestatarii au obtinut promisiunea ca li se vor acorda banii pentru alocatia de hrana pentru primele patru luni ale anului, dar dupa reanalizarea dosarelor.

Purtati cu vorba de citeva luni

Invocind prevederi legale care, chipurile, se bat cap in cap, reprezentantii Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Olt si responsabilii de la Consiliul Judetean refuza de anul trecut sa acorde asistentilor drepturile cuvenite. Acestia au grija de micutii luati in plasament doar din salariul care depaseste putin 3.000.000 de lei si din alocatia de plasament (670.000), nebeneficiind de alocatia de hrana (intre 43.000 de lei/zi si 61.000 de lei/zi, in functie de virsta copilului) si din sumele cuvenite pentru cazarmament, jucarii, nevoi personale, de care, conform legii, si copiii luati in ingrijire beneficiaza. Consiliul judetean, in a carui subordonare se afla DJPDC, are datorii catre asistenti din iunie anul trecut. De cind au aparut legile la care protestatarii fac referire, nu s-a primit nici un ban. S-a motivat ca reglementarile se bat cap in cap, iar acordarea sumelor nu ar fi legala, in conditiile in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului spune ca li se incalca drepturile.

De curind, au fost obligati sa renunte la copiii luati in plasament, pe motiv ca trebuie sa ia in plasament doi copii sanatosi sau unul cu deficiente in familia fiecarui asistent maternal. Asistentilor cu vechime nu li s-au reinnoit atestatele, in timp ce altora, de curind pregatiti, li s-au promis pina la 9.000.000 de lei pentru doi copii preluati din centre. In urma presiunii la care au fost supusi in ultimele zile, responsabilii DJPDC au cedat, promitind ca vor reveni asupra deciziilor.

Georgeta Balarau, asistenta cu atestat de cinci ani, sustine ca motivul pentru care i-au luat fetita si pentru care nu i-au prelungit atestatul este faptul ca nu a luat in plasament doi copii, iar reprezentantii directiei au efectuat vizitele obligatorii atunci cind femeia facea curatenie generala in apartament, hotarind ca nu mai sint conditii pentru a creste copilul. „Ma obliga sa-mi marit fata si sa-mi trimit copilul in armata, ca sa am loc pentru copil, insa timp de cinci ani spatiul a fost corespunzator. Pentru a creste acesti copii, ne-am facut toti modificari in apartamente, am mutat bucatariile in balcon, ca sa mai obtinem o camera“, spune Georgeta.

„Sint zile intregi in care rabdam de foame“

Tinerii de la Centrul de Plasament „Zorile“, desi amenintati cu excluderea din institutie daca vor participa la protest, spun ca sint zile in care rabda de foame. Li s-au adus produse expirate, iar obiectele de incaltaminte si imbarcaminte le sint aduse, prin licitatie, la preturi aproape duble fata de piata. Lagarder Danciu, reprezentantul tinerilor institutionalizati, spune ca, in urma cu un an-doi, s-a adresat directoarei DJPDC Olt – Luminita Tudora, reclamind ca in Centrul de Plasament „Sfintii Ioachim si Ana“ copiii cu deficiente sint batuti de o parte a personalului, dar masuri nu s-au luat nici pina in prezent, iar tinerii de la centrele din Caracal au fost obligati sa rupa afisele electorale ale contracandidatilor PSD pentru fotoliul de primar. Tinerii au cerut demisia directoarei Luminita Tudora si spun ca nu se asteapta la minuni in urma protestului.

„La DJPDC Olt nu s-a incalcat nici o lege“

Dupa mai bine de doua ore de proteste, secretarul Consiliului Judetean Olt si presedintele Comisiei Judetene pentru Protectia Copilului, Marin Dobre, a spus ca se va sta de vorba cu reprezentantii protestatarilor, „dar pentru inceput fara presa“. Initial, protestatarii au refuzat dialogul, insa pina la urma au acceptat, iar dupa aproximativ o ora de negocieri cu directoarea DJPDC, Luminita Tudora, nu au fost multumiti de rezultat.

„La DJPDC Olt nu s-a incalcat nici o lege, nici in ceea ce priveste atestatele, nici cu privire la licitatii. Au fost controale. Acele licitatii sint publicate in Monitorul Oficial, iar, in cazul in care se constata abateri, se poate rezilia contractul“, a raspuns grabita Luminita Tudora. Reprezentantul tinerilor institutionalizati s-a declarat nemultumit si este hotarit sa continue protestul.

Un miliard si jumatate pentru hrana copiilor pentru patru luni

Presedintele CJ Olt, Jenel Copilau, si directoarea DJPDC, Luminita Tudora, le-au promis asistentilor maternali ca isi vor primi o parte din bani. Se vor aloca 1,550 miliarde de lei pentru plata alocatiei de hrana aferenta perioadei ianuarie – aprilie 2004. Nu se stie citi asistenti vor beneficia de bani, nici daca vor primi banii asistentii maternali carora le-a fost retras atestatul. Luminita Tudora a spus ca banii se vor acorda in functie de concluziile din raport: „Trebuie sa se verifice modul in care s-au cheltuit banii“.

Asistentii spun ca legal nu sint obligati sa justifice banii pentru alocatia de hrana, ci doar banii pentru cazarmament, haine, incaltaminte etc. „Merg si cumpar o data un produs, poate pentru intreaga familie, nu iau numai pentru copil. Cine-mi da mie, de fiecare data, factura pentru orice produs?“, spun asistentii.

Lupta continua

Asistentii asteapta o hotarire de la judecatorie, care sa ateste existenta Sindicatului Asistentilor Maternali din Olt „Suflet de Copil“. Liderul sindicatului, Gheorghe Ilie, spune ca asistentii au mai avut o tentativa de a se organiza in sindicat, in urma cu doi ani, insa s-au facut presiuni asupra lor si au renuntat. Nu exclud posibilitatea solicitarii avizului pentru un miting in Piata Universitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS