8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

isi asteapta parintii

Abandonul este unul din fenomenele ingrijoratoare ale societatii. Nou-nascutii sint lasati la voia intimplarii de cei care le-au dat viata… Multi ii parasesc pe strazi, altii ii lasa in spitale. Cinci copii sint abandonati la maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. „Bebelusii au fost parasiti de mamicile lor in clinica noastra. Unele aduc ca argumente saracia, altele problemele de sanatate ale copiilor! Abandonul se pronunta dupa sase luni de cind parintii naturali nu mai dau nici un semn de viata. Speram sa se razgindeasca si sa vina sa-si externeze micutii!“, a declarat Anca-Mihaela Piinsoara, asistent social la maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova.

Una dintre mamicile care si-a parasit pruncul se numeste Doina Serban. S-a internat in spital cind a simtit ca i-a venit sorocul. A fost internata joi, vineri a nascut, iar luni a fugit…

„Ne-a spus ca este saraca, ca nu are posibilitati si bani pentru transport. I-am facut rost de o salvare care sa o duca acasa impreuna cu copilul. Intre timp, in vizita la femeie a venit o ruda. Si-a facut bagajele. A zis ca o sa coboare ca sa-si cumpere ceva de imbracat. Nu s-au mai intors dupa copil“, a spus Anca-Mihaela Piinsoara. Un alt caz este al Mariei Iordache. Dupa cum a declarat asistenta sociala a clinicii, femeia a solicitat o ambulanta in cartierul Cernele, pe strada Eliza Opran. Este una dintre strazile unde nu se poate intra cu salvarea. A ajuns la spital, a nascut si a fugit. Medicii au verificat numele si adresa femeii la Evidenta Populatiei, dar nu apare, ceea ce inseamna ca a dat o adresa fictiva.

„In Craiova nu exista un centru de primire pentru copiii parasiti“

Dintre cei cinci copilasi parasiti, doi s-au nascut cu malformatii. Unul dintre ei are malformatia denumita buza de iepure.

„Bebelusul este al familiei Crecea, familie de romi din Craiova. Cind au vazut ce probleme de sanatate are copilul si malformatiile de care sufera, au refuzat sa-l ia acasa. Mai avem un copilas al familiei Dudea, care s-a nascut cu inima in partea dreapta. Si acest bebelus a fost parasit. Au venit si l-au luat pentru a-l boteza. La citeva zile s-au intors la spital, spunind ca bebelusul are crize puternice si ca le este teama sa-l tina acasa. L-au lasat in patutul spitalului si au fugit. Aceasta malformatie nu-i pune viata in pericol, iar motivul invocat de mama a fost doar un pretext de a-l interna in clinica noastra. Sper sa gasim asistenti maternali cu suflet sa ingrijeasca nou-nascutii pina vor implini doi ani. Am incercat la Centrul nr.6, care primea copiii parasiti cu probleme de sanatate, dar ni s-a spus ca acest centru se restructureaza si ca nu mai primesc. Au nevoie de mamicile si de familiile lor“ , a mai spus asistentul social al Clinicii de maternitate.Abandonul este unul din fenomenele ingrijoratoare ale societatii. Nou-nascutii sint lasati la voia intimplarii de cei care le-au dat viata… Multi ii parasesc pe strazi, altii ii lasa in spitale. Cinci copii sint abandonati la maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova. „Bebelusii au fost parasiti de mamicile lor in clinica noastra. Unele aduc ca argumente saracia, altele problemele de sanatate ale copiilor! Abandonul se pronunta dupa sase luni de cind parintii naturali nu mai dau nici un semn de viata. Speram sa se razgindeasca si sa vina sa-si externeze micutii!“, a declarat Anca-Mihaela Piinsoara, asistent social la maternitatea Spitalului de Urgenta Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS