20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de persoane locuiesc in corturi

Zeci de persoane locuiesc in corturi

Noua familii impreuna cu copiii si nepotii locuiesc sub cerul liber de peste trei luni. Dorm in corturi improvizate in parculetul de linga ACR. Au fost evacuati din cladirea unde isi dusesera traiul o viata, deoarece exista pericolul prabusirii, cladirea fiind dezafectata. Si-au amenajat de nevoie un asezamint in strada. Paturi acoperite cu saci din plastic, o mobila veche inchisa cu lacat, cam asta este toata averea oamenilor. O luna au stat in greva in fata Primariei Craiova, solicitind ajutor. Nu au rezolvat nimic. Au primit doar promisiuni si vorbe. „Am stat in fata primariei in greva, dar degeaba. Ne-au promis ca se rezolva, ca vom primi locuinta sociala, dar uite ca s-a schimbat si primarul si tot nu am primit. Cine stie cit trebuie sa mai asteptam! Probabil pina se imbolnaveste unul dintre noi grav si moare“, a spus Angela Iancu, una dintre femeile ramase pe drumuri.

Cind au primit ordin de evacuare din imobil, si-au pierdut orice speranta de viata. S-au trezit pe drumuri oameni bolnavi cu copii si sugari in brate. Au solicitat ajutorul autoritatilor locale. Au intrat in greva, „cersind“ un spatiu pe care sa-l foloseasca drept locuinta. La sfirsitul lunii mai, ajunsi la capatul rabdarii, au amenintat ca isi dau foc in fata primariei. Uneia dintre femei i s-a facut rau si a fost nevoie de interventia SMURD. Situatia creata nu a impresionat cu nimic autoritatile, care, dupa cite spun cele noua familii, nu au iesit nici macar sa vada ce se intimpla. Au ramas saptamini in sir in acelasi loc, asteptind rezolvarea problemei.

Una dintre familii, Iancu, a trait in imobilul dezafectat o viata. Angela Iancu are 47 de ani. Sotul ei, Ion Poenaru, este grav bolnav. De trei ori pe saptamina trebuie sa mearga la spital pentru dializa. Locuiesc impreuna cu copiii si cu cei sase nepoti.

„Copiii sint in stare sa lucreze cu ziua sa stringa un ban pentru mincare. Au sase copii. Nepotul cel mai mare are doar sase ani. Singurul venit al familiei il reprezinta pensia mea si un ajutor social. Din acesti bani traim toti, zece persoane. Sotul meu s-a intors de la spital. Sta si zace pe cimentul imobilului“, a spus plingind femeia.

Din cauza frigului si a ploilor din ultimele zile nu au mai putut dormi in strada. Au intrat in cladirea gata oricind sa se prabuseasca, si s-au adapostit. Peretii sint crapati si cazuti, acoperis nu mai exista, apa nu au, nici macar toaleta nu exista.

In imobilul dezafectat locuieste si Monica Florea. Are 26 de ani si patru copii. Cel mic are doar sapte luni, iar cel mare are patru ani. Sotul a parasit-o si a lasat-o sa se descurce singura. Are un ajutor social si alocatiile copiilor. Asta este singurul venit al femeii. „Nu ar trebui sa mai intram in cladire, dar afara ploua si copiii plingeau din cauza frigului. Unii au racit, sint bolnavi la plamini. Ieri-noapte (marti, 13 iulie – n.r.) ne-am trezit cu bucati de tavan pe podea. M-am speriat si am sarit repede sa acopar copiii. Ii omora daca ar fi cazut pe ei! Am patru copilasi, trebuie sa-i ingrijesc.Am grija singura de ei, ma descurc foarte greu… Nu pot sa-i las pe strazi, ma doare sufletul cind ii vad desculti, dezbracati, iar cind imi cer mincare, de multe ori ma pun pe plins! Ce sa le ofer?“ , a spus Sidonia Urziceanu, o alta femeie care traieste in conditii greu de imaginat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS