14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNegocierile guvernului cu sindicatele din invatamint au esuat

Negocierile guvernului cu sindicatele din invatamint au esuat

Negocierile dintre guvernanti si sindicalistii din invatamint, de luni, 12 iulie, la sediul Ministerului Muncii din Bucuresti, au esuat din nou. Reamintim ca ministrul educatiei, Alexandru Athanasiu, a promis cu citeva zile in urma o crestere a salariilor in invatamint cu 25 de procente, ceea ce pe parcurs s-a dovedit a fi neadevarat. Poate si acesta a fost motivul pentru care Athanasiu nu a fost prezent la discutii. La intilnirea cu sindicalistii din invatamint au participat Marian Sirbu – ministru delegat din partea guvernului in relatia cu sindicatele, Maria Manolescu – secretar de stat in Ministerul Finantelor, si Irinel Chiran – secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Guvernantii tensioneaza si mai mult atmosfera in interiorul sindicatelor

Liderii sindicali au asteptat raspunsuri concrete privind noua Lege a salarizarii din partea guvernantilor, iar acestea nu au intirziat sa apara: „Se incearca o reesalonare in timp a reasezarii salariilor din grila, in conditiile respectarii Statutului personalului didactic“.

Constantin Rada, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), explica: „In realitate, guvernul propune o reesalonare a unei cresteri salariale, in medie cu 10-12%, propunere care, fireste, nu a fost acceptata, intrucit mandatul era de a discuta o majorare salariala cu 50%, incepind cu 1 septembrie 2004“.

Liderii sindicali s-au multumit sa declare ca atitudinea guvernantilor dovedeste lipsa de responsabilitate fata de situatia dezastruoasa din invatamint: „Nu au facut altceva decit sa incite si mai mult spiritele si sa tensioneze si mai mult relatiile sindicatelor cu ministerul de resort si chiar cu executivul“.

Liderii vor sa participe la negocieri numai in prezenta premierului NastaseIn urma esecului s-a stabilit o noua runda de negocieri, in 9 august, la propunerea partii guvernamentale. Sindicatele au acceptat aceasta idee, cu conditia ca la intilnire sa participe premierul Adrian Nastase impreuna cu Mihai Tanasescu – ministrul finantelor publice si Alexandru Athanasiu – ministrul educatiei si cercetarii. Daca nici la aceasta intilnire nu se va solutiona principala revendicare a sindicalistilor, spun liderii, anuntam inca de pe acum ca anul scolar 2004-2005 va incepe prin absenta de la catedra a personalului didactic.

Cresterea salariilor in invatamint – o sansa la patru ani

Simplul membru de sindicat este dezorientat in momentul de fata si uneori pune degetul pe rana: „De multe ori am avut senzatia ca privesc un desen animat cu Tom si Jerry, in care fortele sint inversate tocmai pentru satisfactia celui slab. Bineinteles, cel slab e sindicatul. Partidul de guvernamint este prea sigur pe el ca va cistiga alegerile generale si de aceea executivul nu mareste salariile in invatamint, nici macar cu cit a promis ministrul Athanasiu. Daca ar avea certitudinea pierderii acestor alegeri, cu siguranta ca ne-ar mari salariile cu 50 de procente. De ce? Tocmai pentru a face probleme altui partid sau alianta care ar veni la putere. Insa, un lucru esential trebuie sa ramina intiparit in mintea oricarui lider de sindicat sau presedinte de federatie. Aceasta sansa de crestere substantiala a salariilor in invatamint o avem doar o data la patru ani. Si nu trebuie sa uitam ca acum este momentul cel mai potrivit pentru a ne cistiga drepturile si demnitatea, poate, demult pierdute“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS