16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDisponibilizatii de la SC VAGMAR Craiova au intrat in greva foamei

Disponibilizatii de la SC VAGMAR Craiova au intrat in greva foamei

14 fosti salariati ai SC VAGMAR SA Craiova, societate care s-a desfiintat la inceputul lui 2003, au intrat de doua zile in greva foamei, in fata Prefecturii Dolj. Protestatarii cer autoritatilor locale sa intervina pe linga factorii de raspundere de la nivel central pentru adoptarea unor masuri de protectie sociala, deoarece nu mai pot trai din ajutoarele de somaj. Oamenii spun ca sint prea in virsta ca sa-i mai angajeze cineva.

„Pe 9 ianuarie 2003, toti cei 181 de salariati ai fabricii au fost disponibilizati fara sa li se acorde salarii compensatorii, asa cum prevedea legea. Dupa lichidarea societatii, s-au obtinut 70 de miliarde de lei din vinzarea de active. Lichidatorul a incasat sapte miliarde, iar noi, 181 de persoane, nu putem beneficia de 8,5 miliarde, bani care ni se cuvin. Asteptam sa ne bage si pe noi in seama prefectul Ion Calin, poate se rezolva ceva“, a declarat Toma Stanila, reprezentantul grevistilor. Fostii salariati bat de un an si jumatate pe la usile prefecturii in speranta ca isi vor primi banii. Exasperati ca nu li s-au rezolvat cererile, o parte dintre ei au apelat marti la o forma radicala de protest: greva foamei.

Sperante putine de recuperare a banilor

De partea cealalta, prefectul Calin spune ca nu este prea optimist in ceea ce priveste posibilitatea ca fostii salariati sa capete vreun ban. „Nu este adevarat ca nu i-am bagat in seama! Am analizat dosarul lor si am trimis adrese catre Ministerul Muncii si Ministerul de Finante. Cunosc foarte bine legea. Sint putine sanse ca oamenii sa primeasca bani, deoarece in contractul lor colectiv de munca nu era prevazuta vreo clauza de salarii compensatorii. Fabrica nu a fost preluata de altcineva, ci a fost vinduta pe bucati“, a spus Calin.

Cei 14 grevisti au anuntat ca vor chema si alti fosti salariati si ca nu vor renunta la pichetarea prefecturii pina cind nu va veni o comisie de la Bucuresti. „Sa vina cineva din Ministerul Justitiei si sa verifice cum s-a facut lichidarea societatii“, spuneau ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS