17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectia Agricola Dolj aproba subventii dupa criterii inventate

Directia Agricola Dolj aproba subventii dupa criterii inventate

Hotarirea de guvern nr. 918/2004, prin care se legifereaza acordarea subventiilor pentru achizitionarea de tractoate si masini agricole noi de catre persoane fizice sau juridice, teoretic, a pompat in agricultura romaneasca 1.300 de miliarde de lei. Actul normativ amintit completeaza vechea hotarire nr.1399/2003, prin care s-au alocat, la nivel national, in jur de 600 de miliarde de lei. Anul acesta, judetului Dolj i-a fost alocata o subventie de 21,68 miliarde de lei, care ar fi trebuit sa reprezinte 45% din valoarea tractoarelor si a masinilor agricole noi achizitionate. Pentru rezolvarea cererilor depuse intre 20 si 30 iunie s-a format, la nivelul Directiei Agricole Dolj, o comisie care a selectat cererile de finantare dupa criterii care nu se regasesc in cele doua acte normative amintite. Inventarea unor criterii de selectie care nu se regasesc in lege genereaza suspiciuni si nemultumiri, care pot merge pina la acuzatii de interese partinice motivate fie de culoarea politica, fie de mituire.

Cu gindul la concurs, interimarii Directiei Agricole au intrat „cu bocancii“ in subventiile judetului

Posturile de director executiv si directori executivi adjuncti ai Directiei Agricole Dolj au fost ocupate de interimari, timp de un an. In tot acest timp, ministerul de resort a aminat sa scoata posturile la concurs, asteptind probabil sa vada care dintre cei trei interimari ajunge la Bucuresti cu bagaje mai multe. Pricepind semnalul, interimarii s-au intrecut sa caute sustinatori pe care i-au gasit in persoana finului din Mehedinti a nasului din minister, care conduce Directia Agricola vecina. Dupa ce finul s-a straduit din rasputeri sa distruga IAS Corcova, tragindu-si deoparte o ferma si un castel pe numele unui mostenitor aiurit, a fost propulsat taman unde se rostogolesc miliardele de lei din bugetul statului in haul agriculturii romanesi, Directia Agricola. Asa ca a inceput un du-te-vino pe furis, catre si de la nasul din minister, care le-a promis ca-i unge definitiv inainte de alegerile din toamna care se apropie. Asa se face ca in 13 iulie va avea loc concursul pentru ocuparea posturilor de directori de la Directia Agricola Dolj, la care se vor prezenta Dan Nedu, actualul director executiv interimar, Traian Bulata, director executiv adjunct interimar, si Delia Patru, directoare executiva adjuncta interimara. Pina atunci insa, directorul Nedu si directorul Bulata, cunostinte vechi de pe vremea cind au terminat impreuna IAS Craiova, au fost nevoiti sa imparta subventiile venite pentru achizitioanarea tractoarelor si a masinilor agricole. Asa se face ca o comisie din care faceau parte amindoi directorii impreuna cu ec. Aurel Calin, ing. Maria Grozavu si ing. Ion Ilie in 28 iunie a hotarit cine si de ce trebuie sa primeasca subventie.

Bani pusi deoparte

La data amintita, comisia a stabilit criteriile dupa care se vor aproba cererile de finantare. Solicitantul nu trebuia sa aiba datorii la bugetul de stat sau bugetul local, nu trebuia sa mai fi beneficiat de subventie anul trecut, conform HG nr.1399, sa aiba cel putin 50 ha de teren si sa faca dovada ca poate achita din surse proprii diferenta de 55% din valoarea utilajului solicitat. Din aceste conditii, doua sint inventate pentru ca nici exploatatia agricola nu are 50 ha, ci 110 ha in zona de ses, iar faptul ca a beneficiat si anul trecut de HG nu este specificat in lege ca fiind conditie eliminatorie. Maria Grozavu, membra in comisia care a inventat criteriile, spune: „Noi am decis, la nivel de comisie, sa aplicam aceste criterii, care ni se par corecte. Am analizat toate cererile si le-am onorat pe cele care au fost inscrise pina pe 26 iunie pentru ca acolo s-au terminat banii. Au mai fost cereri pentru echipamente agricole, dar nu le-am putut onora pentru ca aproximativ 22 de miliarde de lei au venit de la minister defalcate, dupa cum urmeaza: tractoarele de 45-75 CP au avut alocate 14,33 miliarde de lei, echipamentele agricole- 3,58 miliarde de lei si tractoarele de 195 CP -3,37 miliarde de lei. Banii nu-i puteam trece de la un capitol la altul“. Ce nu spune doamna inginera este faptul ca, din sumele alocate pentru subventionarea achizitionarii tractoarelor, o buna parte au fost date celor care au luat marca Landini, tractoare care se incadreaza in HG ca numar de cai-putere (un Landini are 74 CP), dar nu sint produse inca in totalitate in Romania. Nicaieri in lume un stat nu acorda subventii pentru achitizionarea produselor altui stat, ci doar pentru productia lui interna. Rezultatul analizei comisiei intrunite in 28 iunie denota faptul ca alocatia pentru tractoare nu a fost distribuita decit in proportie de 70%, diferenta pina la 14,33 miliarde de lei raminind in asteptare. Pina la data analizei se atribuisera subventii pentru cinci tractoare Landini, 13 tractoare de 45-65 CP si doua tractoare de 195 CP. Procesul-verbal intocmit cu acea ocazie denota faptul ca pina pe 28 iunie fusesera depuse 86 de cereri pentru utilaje agricole care au fost analizate in totalitate. Daca si acordarea subventiei, si inventarea criteriilor vor fi lamurite in stilul in care s-au lamurit toate neclaritatile activitatii desfasurate la Directia Agricola Dolj, unde toata lumea sta la impuscat de ocazii, ne vom lamuri in functie de avizele pe care trebuie sa le dea prefectul de Dolj, Ion Calin, doritorilor de posturi de directori executivi ai institutiei, care a devenit un fel de cimitir al elefantilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS