22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO asociatie de proprietari din Craiova si-a angajat firma de contabilitate

O asociatie de proprietari din Craiova si-a angajat firma de contabilitate

In Craiova, o asociatie de proprietari si-a angajat o firma de contabilitate pentru a intocmi balanta contabila, desi pe statele de plata ale asociatiei figureaza deja un administrator si un casier contabil. Cu toate ca are de incasat de la locatari 4,5 miliarde de lei in contul datoriilor la utilitati, iar actualul casier contabil tine evidenta platilor, comitetul executiv al asociatiei a decis ca nu strica sa angajeze si o firma de contabilitate care sa supravegheze activitatea casierei. Aceasta le-a dat membrilor asociatiei mari emotii in urma cu citeva luni, cind nu a putut justifica cu documente 140 de milioane de lei. Desi recunoaste ca ar fi trebuit sa o dea afara pentru incompetenta, presedintele asociatiei, Florian Ionescu, a decis sa angajeze o firma de contabilitate care sa o supravegheze pe casiera, lucru nemaiintilnit la nici o alta asociatie din Craiova. Majoritatea asociatiilor de proprietari si-au angajat doar un administrator care indeplineste cumulativ si functia de casier contabil, deoarece legea le da dreptul sa tina contabilitatea in partida simpla, in acest fel scazind semnificativ si cheltuielile cu personalul.

„Puteam s-o dau afara, dar sintem oameni“

Decizia de a angaja o firma specializata in contabilitate pentru a indeplini sarcinile casierului pare cel putin ciudata. Legea da posibilitatea asociatiilor de proprietari sa tina contabilitatea in partida simpla, ceea ce presupune ca bilanturile contabile se depun o data la sase luni. Presedintele asociatiei a declarat ca a luat aceasta decizie dupa ce casierul aociatiei a gresit grav, calculind de doua ori in contabilitate, timp de un an, o suma facturata de Regia de Apa, pe care locatarii a trebuit sa o plateasca practic de doua ori. „Intr-un an am ajuns la 140 de milioane de lei, pentru ca respectiva doamna de la casierie calcula de doua ori aceeasi suma. Am fost la regia de apa si ne-am inteles cu ei. A fost o greseala mare, de aceea am vrut sa prevenim astfel de lucruri angajind o firma independenta care sa faca socotelile. Puteam s-o dau afara pe casiera, dar sintem oameni. In plus, ii cunoaste foarte bine pe oameni, tinind cont ca asociatia are 814 apartamente“, a precizat Florian Ionescu. Asa se face ca, in prezent, Asociatia nr. 12 are atit administrator, cit si contabil casier, precum si o firma de contabilitate careia ii plateste un milion de lei pe luna.

Mai intii contractul, apoi aprobarea

Contractul incheiat cu firma Isbasoiu nu pare sa respecte in totalitate prevederile legale. Desi semnarea lui trebuia mai intii supusa aprobarii comitetului executiv, urmind ca ulterior sa se definitiveze detaliile, asociatia a decis ca e mai bine sa semneze contractul, ceea ce s-a si intimplat pe 18 martie 2004 si mai apoi sa-l supuna aprobarii in plen, sase zile mai tirziu, pe 24 martie. „Vorbiseram deja intre noi si cazuseram de acord ca il vom semna. De aceea, am procedat in felul acesta“, a mai spus Florian Ionescu. Contractul incheiat nu prevede nici o data la care intra in vigoare cele stipulate in continut si nici perioada de derulare. „A fost o scapare a noastra, vom incerca s-o corectam“, a precizat presedintele Asociatiei 12. Secretarul general al Uniunii Judetene a Asociatiilor de Proprietari Dolj, Stefan Tecuci, a acuzat asociatia ca firma cu care s-a incheiat contractul a fost aleasa din interes, deoarece sotia patronului a fost colega de serviciu cu actualul presedinte al asociatiei. „Dincolo de faptul ca nu se justifica in nici un fel un astfel de contract, doamna Isbasoiu il cunostea foarte bine pe domnul Ionescu“, a spus Stefan Tecuci. La rindul sau, Florian Ionescu recunoaste ca a fost coleg cu respectiva doamna, dar a spus ca nu a stiut la inceput ca firma aleasa este a sotului fostei sale colege. „Si eu am fost surprins cind am vazut-o. Oricum, am cerut oferte din partea altor doua firme care aveau insa preturi mai mari. Ne-am dorit o societate comerciala si nu un autorizat“, a mai spus presedintele Asociatiei 12. Dorinta presedintelui nu s-a indeplinit insa. Societatea in cauza nu este SRL, ci SNC, adica tot un fel de persoana autorizata. „La ce le trebuia lor firma cind au deja casier contabil pe care il platesc cu 5,5 milioane de lei lunar? Nu-i obliga nimeni sa tina contabilitate in partida dubla. De fapt, cam toate asociatiile au contabilitate simpla“, a afirmat Stefan Tecuci. Prins la mijloc in acest scandal, presedintele asociatiei a recunoscut ca s-a saturat de functia sa si se va retrage la urmatoarea Adunare Generala. „Mereu mi-a fost teama de furturi. Peste citeva luni ma voi retrage pentru ca m-am saturat sa fiu presedinte“, a concluzionat Florian Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS