17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSedinta de consiliu local, sub semnul haosului

Sedinta de consiliu local, sub semnul haosului

Pare ca nimic nu s-a schimbat, la Slatina, in atmosfera sedintelor de consiliu local. E drept, o parte dintre consilieri, pentru prima data in aceasta postura, sint nevoiti sa se obisnuiasca, de-acum, cu glumele intre colegi, cu dorinta unora de a arata cu tot dinadinsul ca pot „tine in mina o sedinta“, cum recomanda primarul Darius Vilcov, cu blitz-ul aparatelor de fotografiat, cu zimbetele pline de subinteles ale celor de pe margine si, mai nou, cu schimbarea de roluri. Pentru ca nu-i tocmai usor ca dupa patru ani, in care doar ce n-a vrut PSD-ul n-a trecut prin consiliu, sa ti se arunce, acolo, un post intr-o comisie, doar pentru ca asa spune legea.

Sedinta extraordinara a consiliului municipal s-a desfasurat vineri, 2 iulie. Este prima sedinta de lucru in care s-au validat si ultimele doua mandate de consilieri, prin promovarea pe aceste posturi a celor care le-au luat locul de consilier viceprimarilor alesi. Dumitru Boncica – PRM si Eugen Iancu – PD au intrat, citeva minute mai tirziu, in jocul repartizarilor pe comisii.

Constituirea comisiilor de specialitate a fost momentul de virf, savurat de spectatori. Comisii din trei membri, ba nu, din cinci, iar din trei, iar din cinci, sa incapa si PSD. Comisia de Buget, Comisia de Urbanism, Comisia Juridica, Sanatate – cultura – sport, Agricultura, Social, Turism – mediu. Pentru cele formate din trei membri, normal, opozitia unita (PNL, PD, PUR, PRM) a propus cite trei membri, pentru a nu fi nevoiti sa conlucreze cu PSD. Membrii PSD au facut si ei propuneri de dragul propunerilor, Gheorghe Dumitrescu a atras atentia ca practica este usor nelegala, votul a mers inainte, comisia de validare s-a retras pentru numararea voturilor si la numaratoare a iesit ce-a iesit. In comisiile cu trei membri, PSD n-a avut loc, in cele cu cinci – Agricultura si Social – a primit cite doua. Ba chiar si pentru cele extinse a avut emotii, in urma votului Comisia Turism – mediu raminind incompleta, doar pentru ca propunerile PSD (Cosmin Apostoliceanu si Constantin Mitrica) nu au fost aprobate.

Voturile au fost numarate, iar dupa toata nebunia si fetele cazute ale pesedistilor, secretarul Mihai Matei si-a facut numarul. Practica este ilegala, ponderea consilierilor in comisii trebuie sa fie pe masura celei din consiliu. Situatia este rezolvata aparent elegant, primarul facind propunerile pentru cei care vor parasi respectivele comisii.

Cetatenii pot propune proiecte de hotarire, cu voia consilierilor

Punctul 3 pe ordinea de zi era cit pe ce sa nu fie adoptat. Dintr-un motiv simplu: timpul prea scurt pentru a fi analizat noul proiect al Regulamentului de organizare si functionare. Numai ca, dupa ce deja trei ore se scursesera cu formarea comisiilor de specialitate, si cum fara adoptarea regulamentului nu se putea trece mai departe, a fost adoptat, in cele din urma, in mai putin de un minut, hotarind sa se revina, daca este cazul, cu modificari in sedintele urmatoare.

Principala prevedere din noul regulament este cea care permite cetatenilor sa propuna proiecte de hotarire, dupa ce reusesc sa stringa semnaturi din partea a 5% dintre cetatenii cu drept de vot.

„S-a terminat cu directorimea!“

In aceeasi sedinta s-a modificat si organigrama aparatului propriu al Consiliului Local Slatina. Concret, toate directiile infiintate in anii trecuti au fost transformate in servicii. „S-a terminat cu directorimea!“, a declarat unul dintre consilierii locali, care a mai precizat, in urma analizei proiectului, ca numarul de personal nu a suferit modificari, in schimb se vor opera redistribuiri.

Se pare ca mai multi functionari vor lucra de acum la departamentul „Resurse umane“, intentia executivului, conform declaratiei primarului, fiind aceea de a se crea o baza de date privitoare la slatinenii care apeleaza la primarie pentru un loc de munca. Functionarii care se vor ocupa de problema vor incerca sa intilneasca oferta cu cererea pe piata slatineana a fortei de munca.

Contractul de aproape doua milioane de euro privind iluminatul public a fost blocat

Una dintre comisiile nou-infiintate are drept scop analizarea unui contract pe care primaria il avea in derulare cu firma LUXTEN LIGHTING COMPANY. Derularea acestuia a fost sistata, primarul Darius Vilcov declarind ca semnarea contractului s-a facut fara ca acesta sa fie supus analizei in consiliul local, desi suma este considerabila – aproape doua milioane de euro. Se pare ca banii ramasi in vistieria primariei nu sint chiar asa multi, asa ca se pune sub semnul intrebarii posibilitatea administratiei locale de a sustine, in aceasta perioada, multe alte proiecte.

„In trei zile am descoperit datorii pe care le are primaria, de 200 de miliarde de lei“, a spus primarul, motiv pentru care lucrarile privind iluminatul public au fost sistate.

Desi reprezentantii firmei in cauza au refuzat sa faca declaratii, pina ce comisia nou-infiintata nu va face publice propriile concluzii (comisie formata din: Cristian Bircea, Dan Liviu Mircea, Marin Patru, Dumitru Boncica, Vasile Popa), au mai scapat, pe ici-colo, informatii conform carora contractul se deruleaza din decembrie 2003, iar pina in prezent s-au efectuat lucrari in doua cartiere slatinene.

Comisii de verificare pentru toate cele

Ordinea de zi a fost suplimentata cu alte proiecte. Ultimul a avut drept obiect infiintarea unor noi comisii, care sa ia la purecat: activitatea firmelor care practica transportul de persoane in regim de taxi, activitatea asociatiilor de proprietari, modul cum s-au atribuit locuintele sociale si locuintele cu chirie etc. Si este doar inceputul, multe alte asemenea initiative ivindu-se la orizont.

Dupa patru ore de discutii, apa minerala si cafea, sedinta care a sleit de puteri pe toata lumea a luat sfirsit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS