10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScaunul de consilier l-ar putea costa pe Popeci 250.000 de euro

Scaunul de consilier l-ar putea costa pe Popeci 250.000 de euro

Guvernul a aprobat, in urma cu o saptamina, includerea Salii Polivalente din Craiova intr-un program national de investitii derulat prin Compania Nationala de Investitii (CNI), urmind sa aloce pina la sfirsitul lui 2006 circa 245 de miliarde de lei. Numai in acest an ar trebui sa intre in conturile constructorilor aproximativ 80 de miliarde de lei.

Popeci trebuie sa-si clarifice situatia

In acest sens, constructia intra in patrimoniul Consiliului Local (CL) Craiova, care va incheia un protocol de predare-primire cu Agentia Nationala de Sport (ANS) si unul de finantare, cu CNI. Antreprenorul general este trustul COREMI SA Craiova care, dupa cum a declarat directorul sau, Emil Tugui, in prezent trece printr-o criza financiara, fiind in reorganizare judiciara. Programul de redresare financiara a firmei, care se intinde pe doi ani si ar urma sa salveze trustul de la faliment, se bazeaza, in primul rind, pe fondurile care urmeaza sa vina pentru Sala Polivalenta.

Unul dintre subantreprenorii trustului COREMI SA este POPECI UTILAJ GREU (fostul IUG Craiova), patronat de Calin Popeci, fiul omului de afaceri craiovean Constantin Popeci, proaspat consilier municipal din partea PD. Firma acestuia executa cupolele metalice ale salii, care sint deja finisate si asteapta in curtea fabricii. Si vor mai astepta, deoarece din luna ianuarie 2004 lucrarile la Polivalenta au fost sistate pina la definitivarea situatiei finantarii si ar urma sa fie reluate in cel mult o luna.

Conform Legii nr.161/2003, a incompatibilitatilor locale si conflictului de interese, alesii locali sau rudele de gradul I ale acestora nu au voie sa faca afaceri cu consiliul local. Este si cazul consilierului Constantin Popeci, pentru ca POPECI UTILAJ GREU (PUG), firma fiului sau, lucreaza la finalizarea unei investitii din patrimoniul CL Craiova.

Cel tirziu pina pe 11 iulie, adica in termen de 15 zile de la investirea ca si consilier municipal, Constantin Popeci trebuie sa-si clarifice situatia din acest punct de vedere. Daca se va dovedi ca este in conflict de interese, el va trebui sa renunte ori la scaunul de consilier ori la afacerea „Polivalenta“.

„Nu stiu deocamdata care este relatia contractuala dintre Popeci si COREMI. Pina la aceasta data actele de trecere a Polivalentei in patrimoniul CL Craiova nu au fost facute. Domnul Popeci, ca de altfel toti consilierii locali, trebuie sa-si depuna in termenul legal declaratia de interese“, a declarat Nicoleta Miulescu, secretarul Primariei Craiova. Cit despre Constantin Popeci, acesta nu a putut fi contactat spre a-si exprima punctul de vedere in legatura cu aceasta problema. Sigur, Popeci ar putea argumenta ca firma fiului sau nu are contract direct cu CL Craiova, ci cu COREMI, insa cum Constantin si Calin, tata si fiu, sint asociati in afaceri, tot interes patrimonial se numeste, in afacerea cu primaria.

Potrivit celor declarate de Emil Tugui, directorul general de la COREMI, PUG este „furnizor de constructie metalica“ pentru antreprenorul general al lucrarilor, contractul cu aceasta ridicindu-se la circa 10 miliarde de lei, adica in jur de 250.000 de euro la cursul actual.

IUG, cumparata pe numele fiului pentru ca tatal avea datorii la buget

La data la care Constantin Popeci a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la IUG Craiova, firmele sale adunasera la bugetul de stat datorii de peste 40 de miliarde de lei. El a platit pentru intreprinderea craioveana circa 1,33 milioane de euro (43 de miliarde), adica putin mai mult decit datoriile acumulate catre bugetul de stat, dar achizitia a fost facuta pe numele lui Calin Popeci, persoana fizica, fiul sau.

Constantin Popeci a omis atunci sa spuna ca firmele sale nu aveau voie sa participe la licitatie din cauza datoriilor foarte mari pe care le au catre bugetul de stat. Suma exacta pe care o datora statului roman la acea data se ridica la 40.358.957.970, banii reprezentind fondul de invatamint, de handicapati, impozitul pe salarii si impozitul pe profit, TVA-ul si amenzile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS