14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentru destinat persoanelor dependente de alcool

Centru destinat persoanelor dependente de alcool

Asociatia Filantropica Medical Crestina „Christiana“ a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului a desfasurat saptamina trecuta o vizita in Craiova impreuna cu un grup de specialisti americani. Scopul vizitei a fost implementarea Programului „Sf. Dimitrie Basarabov“ de Informare si Tratament pentru Alcoolism si Dependenta de Alte Droguri. In conferinta pe tema alcoolismului s-a discutat si despre posibilitatea infiintarii la Craiova a unui centru destinat victimelor alcoolului – aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Craiovei, in care sa lucreze medici, preoti, psihologi si consilieri sociali.

Numarul adolescentilor dependenti de alcool creste ingrijorator

Potrivit ultimelor statistici, Romania se afla pe locul al doilea in Europa in ceea ce priveste consumul de alcool, peste 66% dintre romanii cu virstele cuprinse intre 25 si 44 de ani fiind adepti ai lui Bachus. Ingrijorator este faptul ca numarul adolescentilor dependenti de alcool este tot mai mare, majoritatea apucindu-se de baut de la virsta de 15 ani. Cantitatea de alcool pur consumata anual in Romania a ajuns in 1997 la 9,2 litri pe cap de locuitor, cresterea fata de anul 1985 fiind de 21 de procente.

Specialistii apreciaza ca un singur dependent de alcool afecteaza in medie bunastarea altor cinci persoane (parinti, parteneri de viata, copii, nepoti, rude, prieteni) si ca minorii care provin din familii in care exista problema alcoolismului au de patru ori mai multe sanse de a dezvolta ei insisi aceasta boala, in lipsa unor programe eficiente de preventie si tratament.

Program clinic, educational si comunitar

In cadrul programului „Sf. Dimitrie“ ce are ca scop tocmai desfasurarea acestor actiuni de preventie si tratament, sint urmarite trei directii: programul clinic – in care se incearca schimbarea stilului de viata, educarea in legatura cu conceptul de boala, consilierea individuala si de grup, programul educational si, nu in ultimul rind, programul comunitar ce are ca scop informarea publica, constientizarea comunitatii cu privire la alcoolism ca boala, initierea de programe de tratament in cadrul institutiilor guvernamentale si nonguvernamentale si sprijinirea infiintarii de grupuri de suport comunitar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS