13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal cu miros de dolari la Facultatea de Drept din cadrul Scolii de Afaceri Slatina

Scandal cu miros de dolari la Facultatea de Drept din cadrul Scolii de Afaceri Slatina

Studentii din primii doi ani de la Facultatea de Drept – Invatamint Deschis la Distanta (IDD) din cadrul Scolii Romane de Afaceri Slatina a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) Olt sint disperati. Aceasta situatie a aparut din cauza ca oficialii Universitatii „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu, cu care CCIA Olt a incheiat in 1999, apoi in octombrie 2003, o conventie de derulare a cursurilor la Slatina, au rupt orice legatura cu filiala din Olt. Acestia nu au mai trimis la Slatina profesorii de curs si nici profesorii de seminar, fapt pentru care studentii de la Drept din primii doi ani, aproape 200, nu stiu unde vor invata anul viitor. Mai-marii CCIA Olt au intervenit in ultimul moment si ieri au dispus reluarea cursurilor, seminariilor si examenelor, in perioada 30 iunie-27 iulie.

Alba-neagra cu banii studentilor

Cele doua parti implicate in conflict, Scoala Romana de Afaceri Slatina si Universitatea „Constantin Brancusi“ din Tirgu Jiu, se acuza reciproc de incalcarea prevederilor Conventiei semnate la 14 noiembrie 2003. Iar adevarul este, ca de obicei, pe undeva pe la mijloc. Potrivit unor reglementari normative adoptate anul trecut, respectiv Ordinul ministrului finantelor nr. 1.235 din 19 septembrie 2003, care completeaza OUG nr. 146/2002, regulile jocului in relatia dintre cele doua parti s-au modificat radical. Daca inainte filialele centrelor universitare puteau efectua cheltuieli din banii care proveneau din taxele de studiu luate de la studenti, acest lucru a fost interzis din 2003 sau, mai bine zis, a fost restrins. Noile norme au prevazut ca banii incasati de la studenti sub forma de taxe sa fie virati direct, prin intermediul trezoreriilor de stat, la universitatea-mama. Filialele locale ale universitatilor-mama au acum voie sa faca doar cheltuieli urgente (inlocuire geamuri sparte, salarii, burse si alte cheltuieli care nu pot fi efectuate prin viramente) si aceasta numai in sume foarte reduse. In aceasta postura se pare ca s-a regasit, din octombrie anul trecut, si Scoala Romana de Afaceri Slatina, despre care oficialii institutiei spun ca desi au virat la timp la Tirgu Jiu banii incasati de la studenti sub forma de taxe de scolarizare (peste 3,5 miliarde de lei), au fost tratati cu indiferenta de reprezentantii Universitatii „Constantin Brancusi“, care au refuzat sa mai trimita profesori la Slatina.

Universitatea „Constantin Brancusi“, actionata in judecata de Scoala de Afaceri Slatina

Alexandru Ilie, presedintele CCIA Olt si presedintele comitetului director al Scolii Romane de Afaceri Slatina, spune ca Universitatea „Constantin Brancusi“ a fost instiintata, prin mai multe adrese oficiale, de situatia ambigua a facultatii de Drept de la Slatina.

„Singura noastra obligatie, potrivit conventiei semnate, a fost sa asiguram spatiul necesar bunei desfasurari a activitatii didactice de invatamint superior. La aceasta s-au adaugat alte prevederi similare, precum prezentarea lunara a foii colective de prezenta a cadrelor didactice, cazarea contra cost a profesorilor etc. Universitatea din Tirgu Jiu avea ca obligatii asigurarea activitatii de predare cu cadre didactice din cadrul Universitatii «Constantin Brancusi» si cu personal asociat, efectuarea tuturor cheltuielilor necesare functionarii Centrului IDD – Drept de la Slatina, inclusiv achitarea salariilor personalului didactic si administrativ. La inceputul anului universitar trecut, cei de la Universitatea „Constantin Brancusi“ nu ne-au mai trimis cifra de scolarizare si nici nu ne-au spus ca nu mai trebuie sa inscriem studenti. Noi am incasat banii de la studenti, i-am virat in conturile lor pentru ca asa prevede noua conventie! Nu am mai auzit nimic de la ei, nu a mai venit sa predea nici un profesor, nimic. Acum, ei ne-au trimis o adresa in care sint prinsi numai studentii din anii terminali, III si IV. In luna martie noi am reziliat prevederile conventiei pentru ca nu mai avea nici un rost. De aceea am ajuns in situatia actuala“, a declarat Alexandru Ilie, presedintele CCIA Olt. Acesta a precizat ca Universitatea „Constantin Brancusi“ are si un Colegiu de Administratie Publica Locala care, de asemenea, a fost neglijat de cei de la Tirgu Jiu. Scoala Romana de Afaceri a CCIA Olt a actionat ieri in judecata Universitatea „Constantin Brancusi“ Tirgu Jiu pentru nerespectarea obligatiilor din conventia mentionata.

„Studentii din anii I si II de la Facultatea de Drept de la Slatina nu sint ai nostri!“

In replica, conducerea Universitatii „Constantin Brancusi“, prin conf.univ.dr. Nicolae Brinzan, decanul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, neaga acuzatiile aduse de oficialii Centrului de la Slatina. Brinzan afirma ca principala vina a ruperii legaturilor dintre Slatina si Tirgu Jiu apartine oltenilor.

„Ne pare foarte rau de situatia creata la Centrul IDD de la Slatina cu studentii de la Drept, dar nu este vina noastra. Cei de la Slatina au facut unele lucruri de capul lor. Mai exact, acestia au inscris anul trecut studenti fara ca noi sa-i fi instiintat de citi trebuie sa inscrie, au incasat bani etc. In plus, ne-au inlocuit profesorii cu altii de acolo, dar au facut si altele. In luna martie a acestui an am aflat intimplator ca la Slatina ar exista nereguli de natura financiara. Tot in martie, ne-au anuntat ca reziliaza conventia pentru ca noi nu ne-am fi respectat obligatiile, dar nu au spus nimic despre ce au facut la Slatina doar cu voia lor!… Dupa o luna si jumatate, Senatul Universitatii „Constantin Brancusi“ a ridicat problema neregulilor de la Slatina si s-a aprobat ruperea protocolului. Deci, studentii din anii I si II de la Facultatea de Drept de la Slatina nu sint ai nostri, doar anii III si IV. De fapt, noi nici nu avem astfel de studenti la IDD, pentru ca Ministerul Educatiei nu ne-a trimis cifrele de scolarizare si pentru centrul slatinean. Acesta este motivul pentru care noi nu le-am trimis date noi privind admiterea in octombrie 2003, dar ei au continuat sa faca inscrieri cu de la sine putere! Atunci trebuia sa se opreasca! In plus, fiecare student ar trebui sa aiba foaie matricola, carnet de student, dar la Slatina nu exista asa ceva. Deci, cu alte cuvinte, noi nu am stiut ca avem la Slatina studenti la Drept in anul I si II pentru ca nu le-am comunicat nimic despre eventuale inscrieri. Cit despre salarizarea pe care trebuia sa o asiguram, ei ar fi trebuit sa ne trimita din timp evidentele cu personalul ce trebuia platit, dar nu au facut acest lucru“, a precizat Brinzan.

Punct… si de la capat

Studentii din primii doi ani de la Facultatea de Drept a Universitatii „Constantin Brancusi“ de la Slatina spera ca banii dati pe taxe, 300 de dolari pe an, sa nu fi fost aruncati pe fereastra. Conducerea CCIA Olt a refacut in ultimul moment situatia dificila a acestora, afisind programul sesiunii de examene abia ieri. Examenele vor avea loc in perioada 30 iunie-27 iulie, dar vor fi sustinute numai dupa finalizarea tuturor cursurilor si seminariilor care nu au mai avut loc de citeva luni. Nicolae Brinzan a mai declarat ca studentii de la Drept din anul III trebuie sa se deplaseze la anul la Tirgu Jiu pentru a-si continua studiile, cei din anul IV urmind sa-si sustina examenul de licenta cum se stabilise. Alexandru Ilie a spus, la rindul sau, ca studentii din primii doi ani mutati din toamna la o alta universitate care detine in cadrul sau o Facultate de Drept vor continua sa studieze la Slatina. Acesta a infirmat totodata si informatia potrivit careia adevarata cauza a ruperii legaturilor dintre Universitatea „Constantin Brancusi“ si Slatina a fost reprezentata de un incident petrecut anul trecut la Centrul IDD slatinean, cind, din motive necunoscute, si in prezent baza de date cu informatii despre studentii de la Drept ai Universitatii „Constantin Brancusi“ s-a „pierdut“ definitiv in urma unei resetari accidentale a computerelor facultatii de la Slatina.

Pe de alta parte, IPJ Gorj a demarat cercetari la Universitatea „Constantin Brancusi“ privind o posibila deturnare de fonduri de aproape 11 miliarde de lei care nu se regasesc in contabilitatea universitatii din Tirgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS