10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIntretinere cu peste 50% mai ieftina si caldura dupa bunul plac

Intretinere cu peste 50% mai ieftina si caldura dupa bunul plac

Repartitoarele de costuri vor duce la disparitia centralelor de apartament

Obligativitatea populatiei de a-si monta in apartamente repartitoare de costuri la fiecare calorifer poate duce la eliminarea de pe piata a centralelor termice. Aceasta metoda subtila utilizata de catre guvern a fost introdusa pentru a stopa avalansa de cereri de debransare venite din partea populatiei.

Declarata obiectiv prioritar, salvarea actualului sistem de aprovizionare cu energie termica are toate sansele „sa dea roade“ pina in 2007, data limita pina la care populatia este obligata sa suporte pe cheltuiala proprie montarea repartitoarelor de costuri. Surprinzator insa, desi intentia guvernului era indreptata impotriva centralelor termice, noul sistem pare sa dea posibilitatea oamenilor sa-si reduca facturile la intretinere cu cel putin 50%.

Craiovenii au anticipat miscarea guvernului

Conform presedintelui Uniunii Judetene a Asociatiilor de Locatari si Proprietari (UJALP) Dolj, Paul Dumitrache, in Craiova exista deja o asociatie in cartierul Brazda lui Novac ai carei membri si-au montat inca din aceasta iarna repartitoare de costuri in apartamente, dupa ce regia de termoficare le instalase in prealabil gigacalorimetrul la nivelul scarii.

„Economia care se face la intretinere in perioada rece este foarte mare, in jur de un milion de lei pe apartament, in functie de numarul de camere. Daca inainte plateau peste 1,5 milioane de lei intretinere pe luna, dupa ce si-au montat repartitoare, platesc cinci sute de mii de lei“, a declarat Paul Dumitrache. Pentru achizitionarea aparatelor, cei interesati se pot adresa oricarei firme autorizate cu care negociaza modul de plata, aceasta putindu-se face chiar si esalonat. Firma aleasa semneaza un contract atit cu asociatia de proprietari, cit si cu fiecare proprietar de apartament in parte, iar factura va veni individual. Plata consumului se face insa tot la asociatie, deoarece firma prestatoare factureaza doar pentru citirea consumului, pentru care percepe o taxa de 0,5 euro pentru fiecare repartitor.

Adio furturi din retea

Instalarea la nivel individual a acestor repartitoare va duce la stoparea furtului apei calde din calorifere.

„Au fost cazuri cind la calorifere s-au montat robineti, iar locatarii consumau direct din calorifer apa calda pentru diferite treburi casnice fara sa plateasca. Acum, orice consum va fi facturat si in acest fel se va pune capat furturilor de pina acum“, a precizat Paul Dumitrache. Aceeasi soarta ar putea-o avea si asa-numita „picatura chinezeasca“. Sistemul este simplu. Atit la apa calda, cit si la apa rece, locatarii lasa sa curga doar un firicel de apa, pe care apometrele nu-l detecteaza si in acest fel consumul nu este facturat. „Acesta a fost si motivul pentru care am avut discutii cu regia de termoficare atunci cind nu voiau sa recunosca citirea apometrelor individuale. Din calculele noastre, prin acest procedeu poate fi evitata plata a 30 de litri de apa rece pe zi la fiecare robinet. Asta ca sa nu mai vorbim de apa calda, care costa de citeva ori mai mult. Cei de la termoficare au gresit insa pentru ca regia a achizitionat numai aparatul care masoara volumul fara sa ia in calcul si sondele care fac diferenta. Pentru aceasta, regia are la dispozitie inca din ianuarie anul acesta 34 de miliarde de lei“, a mai spus presedintele UJALP Dolj.

Repartitoarele fac inutile centralele termice

Populatia are acum la dispozitie cel mai simplu mod de a reduce factura la intretinere in perioada rece: oprirea caloriferelor. Metoda este posibila prin noile aparate care sint dotate cu anumiti senzori si care dau posibilitatea de a trece caloriferul pe punctul de avarie, adica pe consum minim.

„Daca este prea cald in apartament, oamenii nu mai trebuie sa cheltuiasca in plus. Pot trece caloriferul pe cota de avarie, in acest fel facind economii de pina la 90% fata de situatia in care caloriferul ar merge la putere maxima. Acest lucru va duce treptat la inlocuirea centralelor termice de apartament, asa cum s-a intimplat si in Ungaria, spre exemplu. Acolo, oamenii s-au reintors la sistemul centralizat de incalzire din cauza cresterii pretului gazelor, combustibil care alimenteaza aceste centrale de apartament“, a precizat Paul Dumitrache.

Desi pare greu de crezut, romanii fiind obisnuiti sa plateasca de multe ori costuri nejustificate la intretinere, sistemul prinde contur. Singurele incoveniente pentru cei care vor sa beneficieze inca din aceasta iarna de noile facilitati sint preturile aparatelor si conditia impusa de firme ca macar 50% plus unu dintre locatarii de pe scara blocului sa-si instaleze repartitoare. Preturile nu sint de neglijat. La un apartament cu doua camere cu patru calorifere, costurile se ridica la aproximativ opt milioane de lei. „Cei care si-au montat elementi in plus vor plati mai mult. Probabil tendinta va fi de desfiintare a anumitor calorifere, pentru ca nu mai este nevoie de aprobare pentru acest lucru“, a completat presedintele UJALP Dolj. Cit de viabil va fi noul sistem doar timpul o va spune. Cert este ca prin aceste aparate intretinerea poate scadea la jumatate, iar asta nu poate decit sa-i bucure pe romani, in conditiile in care salariile lor se duc in mare parte pe plata utilitatilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS