17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpecialistii prognozeaza scaderea ratei somajului

Specialistii prognozeaza scaderea ratei somajului

In evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti erau inscrise, la inceputul lunii, 12.197 de persoane fara un loc de munca, dintre care 2.985 reprezinta numarul somerilor indemnizati. Rata somajului la nivelul judetului este de 9,6%, dar, in perioada verii, potrivit AJOFM Mehedinti, aceasta va scadea considerabil. Datorita unui program al Agentiei, 3.014 persoane au fost angajate, dintr-un total de 4.411 inscrise in program, acesta fiind indeplinit in proportie de 75% pe primele cinci luni ale anului.

„Situatia este imbucuratoare la nivelul judetului, pentru ca s-au mentinut actualele locuri de munca, dar au fost create si altele noi de angajatori. Cind prognozam ca rata somajului va fi in scadere, ne bazam si pe faptul ca, prin masurile de stimulare a angajatorilor si a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, Legea nr. 76/2002, cu modificarile aduse prin Legea nr. 107/2004, va conduce automat la scaderea somajului“, a spus Iustin Florescu, directorul AJOFM Mehedinti. O alta masura activa pentru scaderea somajului este luata in domeniul formarii profesionale. In prezent, in Mehedinti sint in derulare sase cursuri de calificare, fiind inscrisi 108 someri, un curs fiind organizat cu o societate privata autorizata, conform Legii nr. 129, altul de Camera de Comert si Industrie Mehedinti, celelalte patru fiind organizate in colaborare cu Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Dolj.

Credite in valoare de 100 de milioane de lei

Incepind cu aceasta saptamina, AJOFM Mehedinti a demarat o serie de programe de creditare la nivelul judetului. Angajatorii care doresc sa obtina credite din bugetul asigurarilor pentru somaj trebuie sa se adreseze Agentiei, pentru a intra in posesia documentatiei. „Pentru ca la nivelul judetului Mehedinti suma pentru acordarea de credite in 2004 este de 9,2 miliarde de lei, pentru a nu se crea suspiciuni, primii care isi pun la punct documentatia vor primi credite din bugetul asigurarilor pentru somaj ca si anul trecut“, a spus Iustin Florescu, directorul AJOFM Mehedinti. Suma acordata pentru crearea unui loc de munca este de 100 milioane lei, la fel ca si anul trecut. Pina la sfirsitul lunii iunie, AJOFM Mehedinti va trebui sa acorde credite in valoare de 2,6 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS