16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii defavorizati nu agreeaza „Universitatea de vara“

Tinerii defavorizati nu agreeaza „Universitatea de vara“

Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) a demarat in acest an cea de-a doua editie a programului „Universitatea de vara – scoala celei de-a doua sanse“. Centrul teritorial din Craiova a primit pina in prezent 44 de cereri din toate cele sase judete care ii sint arondate. Programul cuprinde doua module de formare, fiecare avind 11 serii de instruire corespunzatoare obiectivelor si grupurilor-tinta.

„Primul modul, «Oportunitati pentru tineret», se va desfasura la Neptun, in perioada 15 iunie – 2 august, iar cel de-al doilea, «Managementul asociativ al activitatilor si politicilor de tineret», va avea loc la Poiana Brasov, intre 5 iunie si 20 septembrie.

Aceasta noua editie cuprinde modalitati de pregatire mai diversificate. In principal, programul a fost conceput sub forma unei serii de training-uri, seminarii si ateliere formative. Prin intermediul programului se urmareste accentuarea rolului educatiei nonformale pentru tineret prin: dezvoltarea si diversificarea ofertei educationale pentru tinerii cursanti, dar si prin facilitarea accesului unui numar mare de tineri la servicii educationale alternative. Printre obiectivele programului «Universitatea de vara – scoala celei de-a doua sanse», amintesc: dezvoltarea abilitatilor si competentelor pentru demararea propriei afaceri; formarea deprinderilor specifice managementului asociativ; constientizarea influentei pe care o are miscarea asupra sanatatii tinerilor; valentele sportului de masa“, a declarat Marius Grigorescu, coordonator teritorial al ANSIT.

Olimpicii vor fi exemple

In cadrul editiei din acest an a „Universitatii de vara – scoala celei de-a doua sanse“ vor fi incluse module specifice, denumite „exemple de reusita“, care presupun dialog cu tinerii ce au obtinut performante. Olimpicilor le vor fi recunoscute performantele obtinute in cursul anului scolar 2003-2004. Cursantii universitatii sint elevi, studenti, dar si tineri aflati in dificultate, cu posibilitati materiale reduse, din mediul rural, voluntari ai organizatiilor neguvernamentale, lideri ai structurilor asociative de tineret. Cursurile vor fi sustinute de specialisti ANSIT, precum si de cei ai unor institutii publice si organisme neguvernamentale cu care ANSIT are incheiate acorduri de parteneriat.

Primul modul contine noua categorii de cursuri, printre care: deprinderi generale de acces pe piata muncii; mesajul meu antidrog; utilizarea calculatorului; o sansa in plus pe piata muncii; programul tineret; educatie prin arta; educatie prin miscare, stil de viata sanatos. Modulul B are in componenta opt categorii de cursuri: politici europene pentru tineret, notiuni de contabilitate specifica pentru segmentul neguvernamental, politici europene pentru tineret, management asociativ etc.

„Cele mai multe solicitari pentru cursurile universitatii de vara 2004 au fost primite din partea elevilor si studentilor, urmate de cele ale tinerilor din organizatii neguvernamentale. De la tinerii din mediul rural am primit doar o cerere, iar de la cei defavorizati nici una“, a spus Gabriela Matei, referend in cadrul ANSIT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS