17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn 50 de localitati mehedintene se va organiza turul doi al alegerilor

In 50 de localitati mehedintene se va organiza turul doi al alegerilor

Turul doi al alegerilor locale va fi organizat in judetul Mehedinti in 50 de localitati. Dupa scrutinul din 6 iunie au fost alesi 16 primari. Dintre acestia, doar doi sint noi, la Bala, Constantin Chitimia, si la Padina, Dumitru Boceanu, ceilalti fiind primari si in mandatul 2000-2004. La scrutinul din 20 iunie, PSD participa cu 42 de candidati, PNL cu 26, PRM cu opt, PUR cu patru, iar PD cu 11. Printre acestia se afla si doi candidati independenti, la Obirsia Closani, Gheorghe Motea, si Ion Stoican, la Isverna. In nici unul dintre cele cinci orase din Mehedinti nu a fost ales primarul din primul tur de scrutin. La Drobeta Turnu Severin se va confrunta candidatul PNL cu cel al PSD, la Orsova, PUR cu PSD, la Baia de Arama, PSD cu Partidul Noua Generatie, la Strehaia, PNL cu PD, iar la Vinju Mare, PSD cu PD.

Pentru organizarea turului intii al alegerilor locale, judetul Mehedinti a primit de la guvern pentru tiparirea buletinelor de vot, executarea stampilelor si autocolante 1.4 miliarde de lei, restul fiind acoperit din bugetele consiliilor locale. De asemenea, plata presedintilor, loctiitorilor si a membrilor birourilor si sectiilor de votare trebuie facuta din banii consiliilor locale. Potrivit legii, presedintii si loctiitorii primesc 300.000 de lei pe zi, dar nu mai mult de patru zile, iar ceilalti membri 250.000 de lei pe zi.

In Drobeta Turnu Severin, organizarea primului tur de scrutin a costat aproximativ doua miliarde de lei. Membrii Biroului Electoral Municipal au fost platiti la zi, insa nu acelasi lucru s-a intimplat in comuna Simian, unde oamenii nu si-au primit banii nici pina acum. Potrivit estimarilor administratiei judetene, pentru turul doi de scrutin se vor mai cheltui circa 400 de milioane de lei. „Pentru alegerile din 20 iunie nu mai este nevoie de hirtie si autocolante, acestea le-am recuperat din ce nu s-a votat la turul intii, nu mai sint necesare stampile, iar pentru tiparituri se vor cheltui circa 400 de milioane de lei“, a spus Nicolae Draghiea, secretarul general al prefecturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS