5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCasa Baniei are nevoie de doua miliarde de lei

Casa Baniei are nevoie de doua miliarde de lei

Casa Baniei, care adaposteste in prezent Muzeul de Etnografie, are nevoie de doua miliarde de lei pentru inlocuirea acoperisului. Renovarea va avea loc abia in primavara anului urmator.

„Banii pentru acoperis sint alocati de Consiliul Judetean Dolj, dar sumele vor fi acordate abia in momentul in care se va demara proiectul pentru renovare. Saptamina aceasta a fost publicata la nivel national oferta de licitatie pentru firmele interesate de construirea noului acoperis. Acestea isi pot depune la noi documentele necesare pentru participare. Imbunatatiri in Casa Baniei s-au realizat inca de anul trecut, cind s-au alocat bani pentru achizitionarea si instalarea sistemelor antifurt si antiincendiu, in valoare de 400 de milioane de lei, dar si pentru centrala termica, de 530 milioane de lei. In acest an, avem nevoie urgent de doua miliarde de lei, pe care le vom folosi pentru renovarea acoperisului, dar si pentru achizitionarea unui mijloc de transport necesar pentru muzeu. Reparatiile vor fi demarate abia anul viitor, daca in toamna ni se vor aloca banii necesari. Astfel, si in 2004 institutia noastra va fi afectata de vremea nefavorabila“, a declarat Stefan Enache, sef sectie la Muzeul de Etnografie.

In prezent, din cauza acoperisului foarte vechi, peretii Muzeului de Etnografie, pe care sint expuse diverse obiecte de patrimoniu national, sint afectati de ploi. Angajatii muzeului incearca prin orice mijloacele ca vremea nefavorabila sa nu afecteze pretioasele obiecte.

„Casa Baniei a fost ridicata la sfirsitul secolului al 15-lea. Aceasta a fost refacuta abia in 1699 de catre Constantin Brancoveanu. In prezent, adaposteste numeroase obiecte de patrimoniu national, cum ar fi: un covor oltenesc lucrat la Craiova in 1859, piese de mobilier sau o usa de biserica din secolul al 19-lea. Pentru craioveni, ele nu reprezinta insa un punct de atractie. Beneficiem de o traditie foarte frumoasa, dar nu stim sa o apreciem“, a incheiat Stefan Enache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS