15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoul consiliu al judetului Dolj se va constitui in ultima parte a lunii

Noul consiliu al judetului Dolj se va constitui in ultima parte a lunii

La numai o zi dupa ce s-au anuntat rezultatele oficiale ale alegerilor locale din 6 iunie, fortele politice doljene, reprezentate in Consiliul Local Municipal Craiova si cel Judetean Dolj, au inceput discutiile pentru viitoarele aliante, care sa le asigure o pozitie cit mai buna in administratia publica.

Desi, cind e vorba despre declaratii, toti liderii politici doljeni vorbesc despre interesul cetateanului, care le va guverna actiunile si aliantele, de fapt, mare parte a acestora negociaza doar dupa propriile interese.

In acest context, promisiunea unui post in administratie, pentru ei sau pentru apropiatii lor, ii determina sa treaca, cu arme si bagaje, de partea celor pe care, cu numai citeva zile in urma, ii identificau drept inamicii publici de temut.

Noul Consiliu Judetean Dolj se va constitui, cel mai probabil, dupa data de 20 iunie.

Prefectul Ion Calin a declarat ieri ca ii va convoca pe cei 37 de consilieri judeteni declarati alesi, la sedinta de constituire, dupa ce va finaliza convocarea consiliilor locale in prima sedinta de validare si depunere a juramintului: „Am inceput cu cele 44 de consilii locale, unde avem 44 de primari deja alesi. Am convocat aceste consilii, in prima sedinta de validare, incepind cu orasele si comunele unde s-a incheiat primul tur de scrutin. Dupa 20 iunie voi convoca si prima sedinta a consilierilor judeteni“.

Conform Legii administratiei publice locale, prima sedinta este legal constituita, daca participa cel putin doua treimi din numarul consilierilor alesi.

In cazul in care nu se poate asigura aceasta majoritate, sedinta se va organiza, in aceleasi conditii, peste trei zile, la convocarea prefectului.

Daca nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituita, se va proceda la o noua convocare, de catre prefect, peste alte trei zile, in aceleasi conditii.

In situatia in care consiliul judetean nu se poate reuni nici la ultima convocare din cauza absentei, fara motive temeinice, a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor alesi care au lipsit nemotivat de la cele trei convocari anterioare, daca acestia nu pot fi inlocuiti de supleantii inscrisi pe listele respective de candidati, organizindu-se alegeri pentru completare, in termen de 30 de zile, in conditiile legii privind alegerile locale.

Pentru validarea mandatelor, consiliul judetean alege prin vot deschis, dintre membrii sai, pe intreaga durata a mandatului, o comisie de validare alcatuita din trei – cinci consilieri.

Comisia de validare examineaza legalitatea alegerii fiecarui consilier si propune consiliului local validarea sau invalidarea mandatelor.

„Cei de la PD si PNL nu negociaza cu noi, ca asa li s-a transmis de la centru“

Pina la convocarea primei sedinte, in rindul consilierilor judeteni, negocierile pentru sprijinirea uneia sau alteia din formatiunile politice sint in plina desfasurare.

Fostul presedinte Ion Voiculescu a declarat ieri ca pentru conducerea Consiliului Judetean Dolj se desfasoara negocieri strinse: „Trebuie sa negociem, ca nu avem incotro, daca nu am obtinut majoritate. Sint discutii cu cei de la PUR si PRM, intrucit cei de la PD si PNL au spus ca nu negociaza cu noi, ca asa li s-a transmis de la centru. Am discutat cu cei de la PUR si PRM, dar inca nu am ajuns la o intelegere, cu functii, lucruri concrete“.

Nici reprezentantii Aliantei PNL – PD nu stau insa cu miinile in sin, cu atit mai mult cu cit cei doi lideri, Theodor Stolojan si Traian Basescu, le-au adresat miercuri sefilor PRM si PUR invitatia publica de a incheia protocoale de colabolare la nivel local, pentru constituirea de majoritati anti-PSD in consiliile judetene.

Propunerea aliantei are caracter exclusiv, liberalii si democratii cerindu-le umanistilor si peremistilor sa se abtina de la aranjamente cu tartorii PSD din teritoriu.

In schimbul sprijinului celor doua partide, cu scoruri mai mici la scrutinul de duminica trecuta, aliatii le ofera posturi de conducere (presedinte sau vicepresedinte) ale consiliilor judetene, proportional cu numarul total de mandate cistigate la nivel national, raportat la functiile de consilieri care le revin PNL si PD.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS