19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpozitia are majoritate in Consiliul Judetean Dolj

Opozitia are majoritate in Consiliul Judetean Dolj

Alegerile locale pentru consilieri si, in anumite localitati, pentru primari s-au incheiat. In paralel cu pregatirea turului doi de scrutin, fiecare partid care a depasit pragul electoral de 5% trage linie si isi face socotelile: cit a pierdut, cit a cistigat, unde a gresit?

Dupa ce mandatele de consilieri au fost stabilite, atentia, in special a celor care detin majoritatea, se concentreaza asupra posturilor de viceprimari la Primaria Craiova si vicepresedinti la Consiliul Judetean Dolj.

Dintre formatiunile politice cu procente peste pragul electoral, PSD se situeaza cel mai bine, mentinindu-si aproximativ acelasi numar de consilieri municipali si judeteni ca si la alegerile din 2000.

La Consiliul Judetean Dolj, PSD a obtinut 39% din voturile valabil exprimate, PD 17,3%, PNL 13%, PRM 7,8%, PUR 5,6%.

Ca urmare a procentelor obtinute, PSD a obtinut 18 locuri de consilieri, PD, opt consilieri, PNL, sase consilieri, PRM, trei consilieri, iar PUR a obtinut doua locuri de consilieri judeteni, la fel ca si la Municipiul Craiova.

Desi au sperat la mai mult, pesedistii se multumesc si cu atit, mizind pe faptul ca, pentru a avea majoritate, „or fi ei in stare sa mai agate unul- doi din opozitie“. Insa acelasi lucru face si opozitia. „Daca e nevoie sa cumpar pe cineva ca sa avem majoritate, nu-i nici o problema, cumpar si gata“, sustinea unul dintre liderii din tabara opozitiei.

La municipii, PSD este hotarit sa nu cedeze opozitiei nici macar un post de viceprimar, chiar daca asta i-ar aduce majoritatea deplina, in schimb este dispus sa cedeze un post de vicepresedinte la consiliul judetean. Se pare ca in functia de presedinte al Consiliului Judetean ar fi agreat tot Ion Voiculescu.

In 59 de comune se va disputa turul doi

Primariile cistigate din primul tur au fost adjudecate de PSD in 37 de localitati, PD in trei si cite una de PNTCD, PRM, PNL si PUR. In turul doi, candidatii PSD au fost eliminati din localitatile: Filiasi, Bradesti, Diosti, Giubega, Izvoare, Simnicu de Sus, Botoseseti Paia si Plenita, iar in alte 59 de comune, candidatii PSD se vor bate cu cei ai PNL, PD, PRM, PNG, PND, PUNR, FD.

In consiliile comunale, PSD a obtinut 583 de mandate de consilier, PD, 265, PNL,160, PUR, 91, PRM, 81, PNTCD, 56, FD, 28, ND, 23, PER, 13, Partida Romilor, PUNR opt, Partidul Crestin Democrat patru, Alianta Socialista trei, PSD „Constantin Titel Petrescu“, doua, Partidul Nationalist Antitotalitar „Renasterea Romaniei“, doua locuri, iar Actiunea Populara un loc. Sapte independenti au reusit sa intre in consiliile comunale din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS