17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRiurile revarsate i-au tinut pe alegatori departe de urnele de vot

Riurile revarsate i-au tinut pe alegatori departe de urnele de vot

Precipitatiile cazute in ultimele zile in judet au creat probleme mehedintenilor. Aproximativ 40 de alegatori din satul Butanesti, comuna Ilovat, nu au putut ajunge pina la ora 14.00 la sectia de votare amenajata in comuna din cauza revarsarii riului Cosustea. In zona nu exista nici un pod care sa permita traversarea riului, iar masinile nu pot trece. Legea nu prevede folosirea urnei mobile intr-o asemenea situatie. Initial, se hotarise ca alegatorii din Butanesti sa fie traversati riul cu tractorul, dar pentru ca apa ere foarte mare s-a decis la nivelul Biroului Electoral ca e mai bine ca oamenii sa nu voteze decit sa li se puna viata in pericol. O situatie similara s-a inregistrat si in satul Ciusdic, unde alegatorii nu si-au putut exercita dreptul de vot deoarece au ramas izolati din cauza apelor.

Un fapt deosebit s-a inregistrat si in comuna Eselnita. Candidatul unui partid la functia de primar a decedat in urma cu o saptamina (30 mai), chiar dupa ce a tinut un discurs in fata locuitorilor comunei. Desi buletinul de vot al comunei Eselnita a cuprins zece candidati, alegatorii nu si-au putut exprima optiunea electorala decit pentru noua dintre ei.

Duminica au fost asteptati la vot 249.481 de mehedinteni, dintre care 96.166 severineni. Acestia din urma trebuia sa aleaga unul din cei 16 candidati la functia de primar al municipiului Drobeta Turnu Severin. De asemenea, prin votul lor, ei au decis care dintre cei 448 de candidati vor ocupa cele 23 de locuri din consiliul local. Pentru ocuparea ce lor 31 de locuri din consiliul judetean si-au depus candidaturile 531 de persoane.

La nivelul intregului judet, 575 de persoane au candidat pentru functia de primar si 8.165 pentru unul din locurile de consilier local.

Biroului Electoral Municipal i-a fost solicitata inca de simbata urna mobila de catre Penitenciarul Drobeta Turnu Severin pentru opt detinuti care nu si-au pierdut drepturile civile si de politie pentru trei alegatori aflati in arest. Miliarii in termen de la singura unitate militara ramasa in judet, cea de la Vinju Mare, au primit permisii pentru a merge la vot in localitatile de domiciliu, pastrindu-se doar necesarul de soldati care sa asigure paza unitatii. Si cei 131 de militari in termen la pompieri din judet au primit dreptul de a merge acasa pentru a-si exercita dreptul la vot.

Pina ieri, la ora 14.00, la cele 278 de sectii de votare din Mehedinti si-au exprimat optiunea electorala 26,63 la suta dintre alegatori. Printre cele mai bine clasate comune au fost Vinjulet, cu 700 de alegatori din 1.407, Izvorul Birzii, cu 100 din 331, iar cea mai slaba participare la vot s-a inregistrat in citeva sectii din Drobeta Turnu Severin, precum si in comunele Padina, unde din 259 de alegatori au votat 72 si Simian, unde, din 1.242, au votat 217.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS