19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBateriile si jucariile - in vizorul inspectorilor de la Protectia Consumatorului Dolj

Bateriile si jucariile – in vizorul inspectorilor de la Protectia Consumatorului Dolj

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj a efectuat in ultimele zile o serie de controale-fulger, pentru verificarea bateriilor, altele decit cele auto, si a jucariilor comercializate pe piata.

Pentru fiecare dintre aceste categorii, au fost verificati cite 11 comercianti si, la fiecare categorie, s-au depistat nereguli. In ceea ce priveste bateriile, la majoritatea comerciantilor controlati, s-au gasit probleme legate de lipsa elementelor de identificare, mare parte dintre produse fiind inscriptionate cu caractere asiatice, din care clientul roman nu putea lua la cunostinta termenul de valabilitate. In plus, mai multe baterii de ceas prezentau urme de rugina pe suportul izolant dintre borne.

„Am gasit produse cu deficiente de informare, in valoare de 11,9 milioane de lei, care au fost oprite de la comercializare si au fost aplicate 11 amenzi contraventionale, in valoare de 26 de milioane de lei“, a declarat Doina Birsoghe, inspector la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj.

Jucarii contrafacute de zeci de milioane de lei, retrase de la comercializare

In domeniul jucariilor, au fost verificati agenti economici din Craiova, fiind oprite temporar de la comercializare produse de citeva zeci de milioane de lei, pentru etichetare defectuoasa.

Majoritatea jucariilor verificate aveau pe ambalaj atit marcaje de conformitate CE, cit si CS, ceea ce demonstra faptul ca este vorba de contrafaceri.

Marcajul CE se poate elibera in urma unor teste de laborator, efectuate conform standardelor europene, intr-un laborator de pe teritoriul Uniunii Europene, iar CS este eliberat de un laborator al statului pe teritoriul caruia se comercializeaza jucariile respective.

„Am verificat 11 agenti economici, dintre care doi importatori si am descoprit noua abateri de la legislatia in vigoare. Au fost supuse controlului produse in valoare de 96,5 milioane de lei, care prezentau deficiente legate de inscriptionarea cu elementele de identificare- caracterizare a producatorului-importatorului, marcaje de conformitate. Au fost oprite de la vinzare jucarii in valoare de 34 milioane de lei si au fost aplicate noua amenzi, in valoare de 21 de milioane de lei“, a spus inspector Doina Birsoghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS