9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul sanitar din Dolj a mai primit o gura de oxigen de 107 miliarde de lei

Sistemul sanitar din Dolj a mai primit o gura de oxigen de 107 miliarde de lei

107 miliarde de lei este suma repartizata in aceste zile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj, din fondul national unic de asigurari de sanatate. Suma reprezinta doar o mica parte din necesarul fondurilor care ar putea asigura functionarea unitatilor medicale din Dolj pina la sfirsitul anului. In cazul Spitalului de Urgenta Craiova, banii care urmeaza sa fie alocati in perioada urmatoare vor fi directionati catre serviciile medicale si medicamentele pacientilor.

Cei mai nemultumiti sint insa farmacistii doljeni, suma alocata acestora asigurind doar finantarea unei luni.

La propunerea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, executivul a aprobat deblocarea, in avans cu un trimestru, a rezervei de zece la suta din fondul national unic de asigurari de sanatate, necesara pentru servicii medicale si medicamente.

Pentru judetul Dolj au fost deblocate 107 miliarde de lei, bani care vor fi folositi in domeniul asistentei medicale, pentru asigurarea medicamentelor prescrise in regim ambulatoriu si pentru activitatea spitaliceasca.

Necesarul Casei de Asigurari de Sanatate Dolj este de 700 de miliarde de lei

Adresa Casei Nationale a ajuns marti in Dolj, urmind ca in aceste zile sa fie incheiate acte aditionale la contractele semnate la inceputul anului cu unitatile medicale.

„Principalele subdomenii unde se vor duce acesti bani sint spitalele – 68,8 miliarde de lei, serviciile ambulatorii de specialitate: cabinetele LSM, TBC si cele de planning – 5,3 miliarde de lei, dispozitive medicale -702 milioane de lei, farmacii – 25,1 miliarde si 6,4 miliarde de lei pentru Serviciul de Ambulanta. Urmeaza sa facem acte aditionale de suplimentare a bugetelor alocate prin contractele incheiate in trimestrul intii“, a declarat medic Cristina Moraru, directoarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Dolj.

Necesarul Casei de Asigurari de Sanatate Dolj pentru finantarea unitatilor medicale din judet pina la sfirsitul anului se ridica la 700 de miliarde de lei. Potrivit reprezentantilor institutiei, pentru acoperirea intregului necesar sint asteptate urmatoarele rectificari bugetare.

„Sint suficienti bani, pentru aceasta etapa, dar mai ramine descoperit ultimul trimestru. Daca ne gindim ca din cele 700 de miliarde de lei au venit 107 miliarde de lei, ce reprezinta numai repartizarea celor zece procente retinute de Casa Nationala, este o suma rezonabila. Vor urma rectificari de buget, care s-ar putea sa nu ajunga la suma totala solicitata, de 700 de miliarde de lei. Spre comparatie, anul trecut, in iulie, din deblocarea de 10 la suta, noi am primit numai patru miliarde de lei pentru medicamente, fata de cele 25 de miliarde de lei, care au fost alocate acum“,a precizat medic Cristina Moraru.

„Este total insuficient, practic nu s-a rezolvat nimic!“

Cea mai mare unitate medicala din Dolj – Spitalul de Urgenta Craiova- are nevoie de 200 de miliarde de lei in plus fata de bugetul repartizat, pentru a-si desfasura in bune conditii activitatea pina la finele acestui an.

Directorul spitalului a aflat de la ziaristi de suma care va fi repartizata unitatilor spitalicesti din Dolj. Medicul Florin Petrescu a declarat ca suplimentarea actualei finantari este suficienta pentru a asigura necesarul trimestrului trei.

„Suma care spuneti ca a fost repartizata spitalelor nu este tocmai rea. Mie ar trebui sa-mi dea zece la suta din buget pentru primele sase luni. Suma care ne va fi repartizata se va duce la cheltuieli materiale, utilitati, hrana bolnavilor, reparatii si igienizari. Nu avem nevoie de bani pentru salarii, pe trimestrele doi si trei, pentru ca sumele necesare sint deja acoperite“, a spus medicul Florin Petrescu.

Alocarea suplimentara a sumei de 25 de miliarde de lei pentru eliberarea de retete gratuite si compensate de catre farmaciile din judetul Dolj ii nemultumeste pe farmacisti.

Acestia spun ca banii abia daca vor acoperi necesarul unei singure luni, in conditiile in care a fost solicitata o suma de zece ori mai mare. O noua rectificare bugetara ar putea fi facuta in cursul lunii iulie, cind ar urma sa fie repartizate din nou fonduri pentru sanatate.

„Este foarte putin. Suma asta inseamna o luna, cit este consumul mediu lunar in Dolj. Este insuficienta. Practic, nu s-a rezolvat nimic. Chiar daca e ceva in plus, nici pe departe nu inseamna ca problema este rezolvata“, a declarat Elena Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS