16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFostii proprietari cer despagubiri de milioane de dolari pentru sediile institutiilor publice

Fostii proprietari cer despagubiri de milioane de dolari pentru sediile institutiilor publice

Doljenii solicita statului despagubiri de zeci de milioane de dolari pentru imobilele confiscate abuziv de statul comunist si transformate in sedii de institutii publice. Potrivit legii, acestea nu se retrocedeaza in natura, singura optiune raminind despagubirile banesti din partea statului.

Conform prevederilor Legii nr.10/2001, cea care reglementeaza retrocedarile de imobile fostilor proprietari, autoritatile locale au obligatia sa intocmeasca o lista cu toate solicitarile, inclusiv cu pretentiile financiare ale solicitantilor, lista care trebuie transmisa Ministerului Finantelor Publice, pentru a negocia cu mostenitorii proprietarilor de drept ai cladirilor valoarea acestor despagubiri. „Foarte multi cred ca Prefectura Dolj acorda aceste despagubiri si vin la noi. De fapt, statul negociaza despagubirile financiare. Noi trebuie doar sa le comunicam solicitarile si sa verificam daca acestea sint intemeiate“, a precizat subprefectul de Dolj, Virgil Boboc.

64 de institutii publice revendicate

Conform listei intocmite la nivelul judetului, 64 de sedii ale unor institutii publice sint revendicate. Aici sint incluse actuale sedii de primarii (printre care si cea din Craiova), dispensare medicale, centre de plasament, spitale, gradinite si scoli. Nu in toate cazurile revendicatorii au precizat suma pe care vor sa o ceara statului. Numai in Craiova, cinci dintre institutiile publice sint cotate de fostii proprietari la 156,9 miliarde de lei. Cea mai „scumpa“ cladire este cea a Spitalului nr. 2 „Filantropia“, pe care se cer 140 de miliarde de lei. Printre institutiile revendicate se afla si sediul Primariei Craiova. Despre suma ceruta de proprietari, functionarii nu isi mai aduc aminte. Deoarece seful juristilor, Eugen Titoiu, se afla in concediu fara plata de patru luni, subordonatii care au preluat atributiile sale de serviciu nu mai dau de urma dosarului cu pricina. Ce e mai rau e ca aplicarea Legii nr.10 trebuie finalizata, conform sarcinilor transmise de guvern, inainte ca seful juristilor sa se intoarca din minivacanta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS