22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDatoriile agentilor economici craioveni la utilitati vor putea fi platite esalonat

Datoriile agentilor economici craioveni la utilitati vor putea fi platite esalonat

Furnizorii de utilitati din Craiova vor incheia conventii de plata esalonata a datoriilor numai cu acele firme care se confrunta cu o lipsa temporara de lichiditati si care au platit, in ultimele 24 de luni, cel putin contravaloarea consumului curent. Decizia a fost luata in conformitate cu ordonanta aprobata recent de guvern.

Actul normativ, care prevede o serie de masuri pentru diminuarea arieratelor din economie, stabileste ca furnizorii de utilitati nu vor incheia contracte de esalonare a datoriilor cu agentii economici declarati insolvabili.

Conventiile de esalonare vor fi incheiate pe baza unor criterii de performanta economica si de disciplina financiara ale solicitantilor, privind nivelul datoriilor restante, facilitatile de care au beneficiat anterior, rentabilitatea economica si valoarea sumei pentru care s-a cerut esalonarea la plata.

In cazul companiei Electrica Oltenia, o singura societate craioveana indeplineste la aceasta data conditiile de esalonare a datoriilor inregistrate. „Numai Fabrica de Avioane Craiova a primit o esalonare la plata, dar inca nu a venit aprobarea de la Electrica Bucuresti. Au mai incercat si cei de la Electroputere, dar nu li s-a aprobat. Cei de la Avioane trebuie sa plateasca datoriile curente si un procent din urma. Ei sint singurii care indeplinesc conditiile ordonantei de guvern“, a declarat Stefan Croitoru, directorul Electrica Oltenia.

Agentii economici trebuie sa obtina cel putin 65 de puncte

Pentru a incheia o astfel de conventie de esalonare a datoriilor, agentii economici craioveni trebuie sa obtina cel putin 65 de puncte, calculate in functie de criteriile de performanta si disciplina financiara.

Societatile care inregistreaza un nivel al datoriilor totale mai mic de 30 la suta din cifra de afaceri vor primi zece puncte, iar firmele ale caror obligatii restante se plaseaza intre 30 si 90 la suta din cifra de afaceri vor primi cinci puncte.

Daca datoriile depasesc 90 la suta din cifra de afaceri, nu se acorda puncte.

Marii datornici la gaze au fost debransati

Institutiile si serviciile publice, precum si societatile care primesc subventii bugetare vor putea incheia conventii de esalonare la plata a datoriilor fara sa fie obligate sa respecte aceste criterii.

Majoritatea agentilor economici care inregistrau mari restante la plata utilitatilor catre Distrigaz Sud au fost debransati.

Cel mai mare datornic, in prezent, este Regia de Termoficare Craiova, cu o restanta de 68 de miliarde de lei, si cu care s-a incheiat un grafic de esalonare a datoriilor, in urma cu zece zile.

„Pornind de la prevederile contractuale si cu masurile pe care le-am luat, putem spune ca factura pe luna martie, care trebuia platita pina la 15 mai, s-a achitat. Consumatorii mari au platit, iar restul au fost inchisi. Avem un datornic mare, respectiv Regia de Termoficare Craiova, dar care respecta ultimul grafic, stabilit in urma cu zece zile. Au o datorie de 68 de miliarde de lei, in care nu este inclusa factura lunii aprilie“, a declarat directorul Distrigaz Sud Craiova, Petre Ciocanescu.

Intreprinderile craiovene care au mai semnat contracte de esalonare si nu si-au respectat angajamentele nu vor primi nici un punct, din totalul de 65 ce trebuiesc obtinute, pentru a incheia o conventie de esalonare a datoriilor.

In cazul agentilor economici care nu achita la termen nici obligatiile curente, si nici cele rezultate din conventiile de esalonare vor fi luate masuri de restructurare sau lichidare si de debransare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS