21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFara impozit pe profitul reinvestit si fara discriminare intre firmele de stat si private

Fara impozit pe profitul reinvestit si fara discriminare intre firmele de stat si private

Peste trei sute de participanti la Forumul National al IMM-urilor, care a avut loc vineri, la Craiova, au stabilit dupa mai multe analize si dezbateri directiile de actiune in vederea relansarii dezvoltarii IMM si a cresterii performantelor acestora. Principalele rezolutii adoptate se refera la stimularea fiscala a investitiilor prin eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, reducerea gradului de fiscalitate prin diminuarea impozitelor si a taxelor asupra fortei de munca, scaderea cotelor de TVA pentru anumite produse si servicii la cinci la suta, respectiv noua la suta, in conformitate cu practicile Uniunii Europene. De asemenea, s-a convenit asupra stimularii crearii de locuri de munca prin neimpozitarea firmelor si asigurarea transparentei scutirilor, reducerilor si reesalonarilor platilor taxelor, impozitelor si penalitatilor, prin inscrierea pe site-ul Ministerului Finantelor si publicarea in Monitorul Oficial a tuturor agentilor economici si persoanelor care au beneficiat de respectivele inlesniri si eliminarea discriminarii dintre agentii economici de stat si privati.

Participantii la forum au mai convenit asupra atenuarii rolului sindicatelor in procesul de conducere a intreprinderilor si eliminarea implicarii acestora in activitatea economica a intreprinderii. S-a mai convenit si asupra renuntarii la inlocuirea conventiilor civile cu contracte de munca pe perioada nedeterminata, determinata sau cu timp partial, deoarece prin aceasta masura atit angajatorul, cit si angajatul platesc taxe si impozite mai mari catre stat. Conform rezolutiei incheiate, elementele cuprinse in document pot contribui la crearea unui mediu de afaceri normal si la eliminarea marilor decalaje existente intre IMM-urile din Romania si cele din UE. Spre exemplu, daca in Romania sint 19 IMM-uri la o mie de locuitori, in Uniunea Europeana sint 54. La noi, capitalul mediu pe un IMM este de sapte ori mai mic decit in UE, iar productivitatea in medie este de 2,5 ori mai mica.

Salariul minim brut a fost stabilit la trei milioane de lei pe luna

In sedinta din 18 mai, Comitetul Director al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si MIjlocii din Romania, membru al Uniunii Patronatelor din Romania, a decis impreuna cu toate organizatiile patronale reprezentative la nivel national ca salariul minim brut negociat pe tara sa fie de trei milioane de lei pentru un program complet de 170 ore/luna incepind cu 1 iulie 2004. In functie de masurile care vor fi aplicate de guvern pentru imbunatatirea mediului de afaceri, organizatiile sindicale si patronale vor putea negocia majorarea salariului minim pe economie.

Guvernul se mai gindeste daca adopta neimpozitarea profitului reinvestit

Prezent la Forumul de la Craiova, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Maria Manolescu, a declarat in exclusivitate pentru Gazeta de Sud ca guvernul se mai gindeste daca elimina sau nu impozitul pe profitul reinvestit.

„Exista disponibilitate din partea guvernului in acest sens. Toate piedicile pe care le-am avut au fost legate de faptul ca in prezent Codul Fiscal cuprinde o facilitate apreciata de specialisti ca fiind mai importanta decit neimpozitarea profitului reinvestit, si anume amortizarea accelerata. Aceasta se adreseaza tuturor agentilor economici, inclusiv acelora care sint in perioada de investire, deci in pierdere si de aceea se apreciaza ca dam o facilitate mai importanta pe una mai putin importanta. Nu se pune problema renuntarii la amortizarea accelerata daca vom putea avea in paralel cele doua sisteme“, a precizat Maria Manolescu.

De fapt, coexistenta celor doua facilitati au sustinut-o si reprezentantii firmelor private, care au declarat ca societatile isi puteau alege una dintre cele doua variante. Dupa ce totul parea stabilit, guvernul a revenit si a afirmat ca nu a stabilit nimic sigur, scandalizind intregul mediu de afaceri.

„A fost exprimata o disponibilitate a guvernului in acest sens. Pina cind legea de aprobare a strategiei fiscale nu va fi adoptata nu putem vorbi de o decizie finala. Nu a fost vorba de o interpretare gresita din partea reprezentantilor mediului de afaceri privat“, a explicat la Craiova Maria Manolescu reactia presedintilor organizatiilor patronale la aflarea indeciziei executivului.

Guvernul dixit: „Anularea datoriilor societatilor de stat nu e concurenta neloiala“

O explicatie originala a gasit secretarul de stat si pentru anularea datoriilor mai multor societati de stat cu datorii la bugetul consolidat al statului si a recunoscut ca societatile beneficiare ale facilitatii nu pot fi privatizate.

„Potrivit practicilor europene si internationale, poti sa intri intr-un sistem de reesalonare la plata unor obligatii pentru anumite categorii de agenti economici neprivatizabili. Este vorba de furnizori de utilitati care au practicat politici de pret sociale si nu si-au putut recupera cheltuielile. Cineva trebuie sa le acopere diferenta de pret. Daca nu, ar trebui inchise. In toate tarile, guvernele a trebuit sa ia masuri in acest sens. Nu s-a pus problema anularii datoriilor si pentru firmele private pentru ca ne indepartam de inchiderea capitolului sase de aderare <<Politica Concurentiala>>. Nu este vorba de concurenta neloiala“, a concluzionat Maria Manolescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS