8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAccizele vor scumpi traiul, dar se ieftineste cafeaua

Accizele vor scumpi traiul, dar se ieftineste cafeaua

Taxele aplicate veniturilor la limita saraciei vor scadea cu patru procente, la 14 la suta. Vesti proaste si pentru mediul de afaceri: autoritatile nu stiu sigur daca vor diminua impozitul pe profit.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a renuntat la ideea scaderii impozitului pe profit anul viitor, a anuntat, vineri, la o conferinta a societatilor de leasing si a Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) organizata de Fin Media, Mihai Hura, director general adjunct in cadrul ministerului amintit.

Una dintre piesele de baza ale „marii“ relaxari fiscale de anul viitor si, totodata, principalul mecanism prin care statul ar fi dorit sa faca Romania mai atractiva pentru investitiile straine, a fost abandonata. Pina in prezent, fara explicatii din partea Finantelor. Mihai Tanasescu, ministrul finantelor publice, declara recent ca impozitul pe profit va fi redus, pina in anul 2006, de la cota actuala, de 25 la suta, la 20 la suta, si ca exista posibilitatea ca operatiunea sa includa doua etape, din care prima anul viitor.

„In tarile din jur sint impozite mai mici si medii de afaceri mai sanatoase. Spre exemplu, in Polonia, impozitul pe profit este de 19 la suta, in Ungaria de 16 la suta, iar in unele tari baltice, chiar de 15 la suta. Aceasta este directia in care trebuie sa actioneze guvernul roman“, declara recent Nenad Pacek, directorul grupului „The Economist“, raspunzind astfel unei afirmatii apartinind premierului Adrian Nastase, potrivit careia Romania ar putea intra in rindul competitorilor central si est-europeni pentru atragerea banilor straini. Mihai Hura a asigurat insa ca impozitul pe profit va fi, in 2006, de 20 la suta, din aceasta declaratie reiesind ca guvernul isi asuma riscul scaderii acestui impozit, intr-o singura etapa, cu nu mai putin de cinci procente. „Scaderea impozitului pe profit va fi insotita de o majorare a impozitului pe dividende, pentru persoanele juridice, la 13 la suta in 2006 si la 15 la suta in 2007. Impozitul pe dividende pentru persoanele fizice va ramine la cinci procente“, a declarat Hura. In prezent, impozitul pe dividende pentru persoanele juridice este de 10 la suta, un nivel redus in comparatie cu cele din alte tari europene.

TVA-ul la alimente nu se reduce, de dragul bunelor relatii cu FMI-ul

Reprezentatul Ministerului Finantelor a mai anuntat ca TVA-ul la alimentele de baza nu va fi redus, pentru ca „bugetul nu poate suporta aceasta povara in conditiile in care trebuie sa pastram deficitul bugetar de 2,1 la suta convenit cu FMI“. Oficialul si-a argumentat spusele cu faptul ca nu mai putin de jumatate din veniturile bugetului provin din TVA. Mihai Hura a precizat ca TVA-ul la protezele medicale si pentru manuale va fi redus de la noua la cinci la suta. Medicamentele si cazarea in hoteluri vor beneficia, si anul viitor, de o cota redusa de TVA, de noua la suta. Cota standard de TVA este in prezent de 19 la suta.

In alta ordine de idei, oficialul Finantelor a precizat ca incepind din 2006 cheltuielile cu stocurile degradate vor fi deductibile, o cerinta exprimata in mod repetat de reprezentantii firmelor care comercializeaza produse perisabile sau supuse distrugerii.

Impozit de 14 la suta pentru salariile mici?

Intr-una din declaratiile sale de la conferinta amintita, Hura a precizat ca impozitul pe venitul persoanelor fizice va avea anul viitor trei trepte, 14 la suta, 25 la suta, respectiv 40 la suta, in functie de marimea venitului. Intr-o alta declaratie, la care a asistat numai presa, Hura a revenit, zicind ca treapta minima „va fi cuprinsa intre 14 si 16 la suta“. El a asigurat ca actualele deduceri din impozitul pe venit se vor fi pastrate.

Acesta a mai afirmat ca sistemul cu o cota unica de impozitare a veniturilor nu a fost abandonat de Finante, dar nu a precizat peste citi ani acesta ar putea fi introdus in Codul Fiscal.

Accizele vor fi majorate conform graficului stabilit de guvern

In 2005, accizele vor ramine neschimbate sau, dupa caz, vor fi majorate conform graficului stabilit de guvern cu Uniunea Europeana, in vederea alinierii la normele comunitare, a declarat Hura.

Acciza pe cafea va fi singura care va scadea, cu 20 la suta. Oficialul ministerului a argumentat ca „actuala acciza pe cafea este foarte mare, ceea ce a facut ca pretul cafelei din Romania sa fie mult mai mare decit tarifele din UE“.

Acciza la cafeaua prajita este in prezent de 1,25 euro pe kilogram, in timp ce la cafeaua solubila aceasta urca pina la cinci euro pe kilogram.

La 1 iulie, acciza la tigari va ajunge la 16,5 euro la 1.000 de bucati, in crestere cu 1,63 euro. La alcool si bauturi alcoolice, acciza va creste cu 130 de euro, ajungind la 280 euro pe hectolitrul de alcool pur. Uleiurile minerale vor fi accizate cu 414 euro, iar la benzina fara plumb acciza va creste cu sase euro pe tona, la 353 de euro. Motorina va avea o acciza mai mare cu 20 euro pe tona, urmand sa ajunga la 241 de euro.

Acciza pe automobilele second hand din import va ramine de trei ori mai mare decit cea aplicata masinilor noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS