23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGeorge Constantin Paunescu : „Intram in Uniunea Europeana in necunostinta de cauza!“

George Constantin Paunescu : „Intram in Uniunea Europeana in necunostinta de cauza!“

Cetatea Baniei a fost ieri centrul intreprinderilor mici si mijlocii din tara. La initiativa Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Craiova, a avut loc, in sala mare a Teatrului National, Forumul National al IMM, la care au participat personalitati din mediul economic si din administratia publica locala.

Printre invitatii de seama s-au numarat presedintele UGIR si al Uniunii Patronatului din Romania, George Constantin Paunescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, si secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Maria Manolescu. Cei prezenti au subliniat rolul important al IMM-urilor in peisajul economic si ponderea importanta in realizarea Produsului Intern Brut, de circa 60%.

Vicepresedintele Agentiei IMM-urilor, Gabriel Nastase, a declarat ca institutia pe care o reprezinta a initiat demersuri pentru gasirea solutiilor de finantare a IMM si ca doreste ca pina la sfirsitul acestui an agentia sa capete importanta pe care a avut-o fostul minister al IMM-urilor. Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a subliniat ca in cadrul forumului au fost implicate nu numai IMM-urile, ci si organizatiile guvernamentale si ca forumul de la Craiova este a douasprezecea editie consecutiva cind se sarbatoreste ziua intreprinzatorilor.

„Ma inchin in fata Olteniei“

Prezent la inaugurarea forumului, presedintele UGIR si al UPR, George Constantin Paunescu, a declarat ca multumeste organizatorilor pentru sprijinul acordat in realizarea forumului, care are o importanta deosebita atit pentru CNIPMMR, dar mai ales pentru existenta societatii romanesti.

„Din pacate, dupa 14 ani nu ne-am dat seama care este adevarata forta a IMM-urilor. Clasa politica, indiferent de orientare, inca nu acorda importanta pe care o merita IMM-urilor. Nu aduc nici o invinuire si nu vreau sa fac culpa nici unei persoane. Nu doresc sa aduc o critica in mod specific unor cadre politice. In ansamblu, clasa politica nu a sprijinit corespunzator sectorul IMM-urilor. Acestea se adapteaza cel mai rapid crizelor economice“, a declarat George Constantin Paunescu. De asemenea, presedintele UGIR si al UPR a punctat rolul organizatiilor patronale din tara in ansamblul economic general.

„Doresc sa va aduc salutul tuturor celorlalte organizatii patronale, care astazi reprezinta peste 75% din totalul intreprinderilor si intreprinzatorilor care fac parte din organizatiile patronale din Romania. Am adoptat impreuna o hotarire si un statut prin care organizatiile patronale sa aiba un presedinte pe o durata de un singur an si sa nu fie aceeasi persoana decit dupa sase-sapte ani sau, speram, dupa noua ani cind vor adera si celelalte organizatii patronale. Dorim ca uniunea patronala din tara sa reprezinte o voce unitara a IMM-urilor, nu a unei singure persoane. Sa nu se gindeasca intr-o singura directie. In urma cu o saptamina a avut loc Congresul International al Intreprinzatorilor si Industriasilor din aproape 40% din suprafata globului. Aceste organizatii reprezinta cea mai mare capacitate de oferta de sursa de energie. Pentru Romania si IMM-uri, aceasta zona este viitorul. Relatia cu Rusia este la fel de importanta ca si cele cu SUA, UE sau China. Federatia Rusa reprezinta un teritoriu si o speranta pentru noi din punct de vedere economic. Impreuna am stabilit ca acest congres sa se desfasoare sub auspiciile Uniunii Patronale din Romania. Acest congres nu doreste crearea unei zone preferentiale, ci un dialog public privat de la Rejkyavik la Vladivostok si invers. Am luat hotarirea ca impreuna cu cele 24 de de state sa constituim un organism viu care sa aiba o reprezentanta la Bruxelles, sa monitorizam negocierile intre statele membre ale spatiului economic unic al tarilor din fosta URSS, precum si cele cu Uniunea Europeana. Ne-am saturat sa ni se dea retete unice, intr-o singura directie. Dorim sa participam fiecare in viitor la destinele nostre. Intram in UE in necunostinta de cauza. Este imposibil in aceasta vijelie cu care se doreste inchiderea tuturor capitolelor de negociere sa nu se strecoare erori. Am cerut ca la aceste dezbateri sa participe si organizatiile patronale, dar nu am fost invitati. E o responsabilitate imensa pe umerii celor care au negociat si mai negociaza.Se pare ca exista indicii ca putem corecta din mers anumite erori umane, cauzate de lipsa de experienta. Nu trebuie sa ne speriem de Uniunea Europeana, dar trebuie sa fim in cunostinta de cauza cind vorbim despre acest aspect“, a precizat George Constantin Paunescu.

Concluzionind, Domnia sa si-a exprimat speranta ca bancile si Banca Nationala se vor apleca mai mult asupra nevoilor IMM-urilor. „Sper ca reprezentantii bancilor si ai BNR vor da importanta cuvenita IMM-urilor si vor acorda sprijinul cuvenit acestui sector. Vreau sa-l felicit pe presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, care si-a daruit viata si activitatea interesului IMM-urilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS