12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatiunile de cercetare agricola din Dolj scapa de datorii

Statiunile de cercetare agricola din Dolj scapa de datorii

Unitatile de cercetare-dezvoltare reorganizate ca institute nationale sau ca institutii publice din Dolj vor fi scutite de plata obligatiilor bugetare neachitate, precum si de majorarile de intirziere, de penalitati si dobinzile aferente. Este vorba despre Statiunea de cercetare-dezvoltare agricola Simnic, Statiunea de cercetare-dezvoltare pentru legumicultura Isalnita si centrul de cercetare-dezvoltare pentru cultura plantelor pe nisipuri de la Dabuleni.

Sumele respective sint cele stabilite in certificatele de obligatii eliberate de organele fiscale competente pe baza controlului de fond. Aceasta prevedere se aplica si obligatiilor bugetare reesalonate la plata, pentru fiecare unitate. Conform legii de aprobare a OUG nr. 78/2003, unitatile mentionate mai sus se reorganizeaza ca institute, centre si statiuni de cercetare-dezvoltare structurate ca institutii publice cu personalitate juridica, in subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu“ Sisesti.

De asemenea, Statiunea de cercetare si productie pomicola de la Circea se reorganizeaza in societate comerciala, actiunile fiind preluate de Agentia Domeniilor Statului, si beneficiaza de prevederile Legii 254/2002 privind unele masuri pentru cresterea atractivitatii la privatizare a societatilor comerciale cu capital integral sau partial de stat, ce detin in administrare terenuri agricole proprietate publica sau privata a statului. Aceste unitati vor putea beneficia de fonduri alocate din bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru investitii, dotari, aparatura si echipamente.

Legea prevede ca bunurile mobile si imobile aflate in administrarea sau concesionarea acestor unitati apartin domeniului public al statului si ramin sau trec, dupa caz, in administrarea acestora pe durata realizarii obiectului de activitate. De asemenea, unitatile beneficiaza de dreptul de preemptiune la concesionarea terenurilor cu destinatie agricola. Evaluarea si atestarea structurilor de cercetare vor fi facute de un consiliu care va avea in componenta personalitati stiintifice din domeniile respective. Pentru aceasta activitate se vor percepe taxe de pina la cinci salarii maxime ale unui cercetator stiintific de grad unu.

Imprumuturile bancare – conditionate de asigurarea productiei

Daca in cursul unui an veniturile nu sint suficiente pentru acoperirea cheltuielilor, asa cum s-a intimplat frecvent de-a lungul timpului, unitatile de cercetare au posibilitatea sa-si acopere deficitele prin credite bancare, inclusiv prin gajarea productiilor agricole asigurate la societatile de specialitate, sau pot beneficia de imprumuturi de la Trezoreria statului, dupa caz.

Conform legii, suprafetele de teren trecute in administrarea institutelor, a unitatilor, statiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, precum si a institutiilor de invatamint superior agricol si silvic ramin definitiv si irevocabil in administrarea acestora. Terenurile nu vor putea fi instrainate sau concesionate in tot sau in parte, indiferent de destinatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS