10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii isi continua protestul

Profesorii isi continua protestul

Peste 90 la suta din personalul din invatamintul preuniversitar doljean au facut greva de avertisment ieri, intre orele 11.00 – 13.00. Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, spune ca greva nu este a liderilor de sindicat, ci a cadrelor didactice si nedidactice, care sint hotarite sa mearga pina la capat pentru obtinerea drepturilor. Acestea au supravegheat elevii in salile de clasa, iar in condica au scris „greva de avertisment“ si au semnat.

Aproape toti profesorii interpelati sustin aceeasi idee: „Astazi (ieri-n.r.) facem greva de avertisment, in 2 iunie va fi miting in Piata Revolutiei din Capitala, iar daca guvernul va fi in continuare nepasator, cu siguranta ca vom intra in greva generala inainte de incheierea acestui an scolar. Ne-am saturat de promisiuni neonorate, iar ministrul Sirbu nu mai prezinta pentru noi nici un strop de credibilitate. Sintem constienti ca, daca nu intram in greva generala, va trebui sa mai asteptam patru ani cu aceleasi salarii, in situatia in care puterea va ramine neschimbata“.

Rada spune ca, daca in anul 2000 salariul minim in invatamint era de aproximativ 80 de euro, in prezent, acelasi salariu este cu 10-12 euro mai mult: „Nu trebuie sa uitam ca din anul 2000 si pina acum, preturile serviciilor au crescut, agentul termic s-a scumpit, pretul cartilor este mai mare, iar exemplele pot continua. In aceste conditii, nivelul de trai al celor care lucreaza in sistemul bugetar din invatamint a scazut simtitor, astfel incit sindicalistii nostri nu mai au incredere in nimeni. De aceea, hotarirea acestora de a continua protestele pentru elaborarea in regim de urgenta a unei noi legi a salarizarii este pe deplin intemeiata“.

Cinci autocare cu sindicalisti vor pleca din Craiova, in dimineata de 2 iunie, la mitingul din Bucuresti, la care vor participa cele trei federatii sindicale din invatamintul preuniversitar romanesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS