15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreotii ortodocsi ar putea tine predici din acquis-ul comunitar

Preotii ortodocsi ar putea tine predici din acquis-ul comunitar

Delegatia Comisiei Europene (DCE) in Romania intentioneaza sa colaboreze cu Biserica Ortodoxa Romana (BOR) pentru raspindirea informatiilor privind integrarea Romaniei in structurile europene, a declarat, ieri, la Timisoara, Angela Filote, reprezentanta a DCE. Decizia oficialilor europeni se bazeaza pe studii sociologice, care au remarcat ca preotii ortodocsi sint persoane credibile si respectate, in special in mediul rural.

„Am observat ca exista grupuri-tinta la care nu se poate ajunge in mod conventional, asa ca ne-am orientat catre alti multiplicatori de informatie europeana. Biserica Ortodoxa Romana este un asemenea multiplicator si intentionam sa colaboram cu ea pentru difuzarea informatiilor legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana“, a spus Angela Filote, in cadrul lucrarilor Conventiei Regionale pentru vestul si sud-vestul tarii a Conferintei Nationale a Multiplicatorilor de Informatie Europeana. Contactele intre reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene in Romania si Biserica Ortodoxa Romana sint intr-un stadiu incipient, iar colaborarea decurge deocamdata anevoios. „O prima intilnire a avut loc, recent la Simbata de Sus. Lucrurile se misca mai incet, pentru ca am descoperit ca nu putem sa mergem direct la preoti, ci trebuie sa actionam pe cale ierarhica“, a spus Filote.

Potrivit sondajelor de opinie, Biserica Ortodoxa Romana se bucura de increderea a aproximativ 90 la suta dintre romani, situindu-se pe primul loc intr-un clasament al institutiilor cu cea mai mare credibilitate. Pe de alta parte, aproape jumatate dintre romani (46 la suta) recunosc ca stiu putine lucruri sau chiar nimic despre institutiile europene si misiunea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS