15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlesii neamului pun in primejdie derularea programelor SAPARD

Alesii neamului pun in primejdie derularea programelor SAPARD

Autoritatile locale din regiunea Oltenia nu risca sa piarda finantarile europene nerambursabile venite prin intermediul programului SAPARD. Criticile aduse Romaniei cu privire la intirzierea lucrarilor de infrastructura si a platilor pun intr-o lumina proasta agentiile teritoriale care se ocupa cu derularea programelor investitionale atrase de administratiile publice locale.

Directorul Agentiei SAPARD Sud-Vest Oltenia, Daniel Popescu, a declarat ca reprosurile oficialilor europeni nu vizeaza zona Olteniei, ci localitatile din regiunea Moldovei. „Noi avem putine proiecte in derulare comparativ cu zona Moldovei, proiecte care se desfasoara conform graficului stabilit, iar platile catre furnizori se fac in regim normal.

In regiunea Olteniei, planul de plati lunare este de aproximativ patru milioane de euro“, a declarat Daniel Popescu. Una dintre explicatiile pentru care sint intirzieri mari in derularea proiectelor este participarea consilierilor locali si a primarilor la campania electorala, lucru care nu le mai permite sa se ocupe si de buna desfasurare a investitiilor. „Din fericire, la noi nu sint astfel de cazuri, dar in celelalte regiuni, consiliile locale nu-si intocmesc la timp cererile de plata si apar discrepante“, a precizat directorul SAPARD Oltenia.

Ministerul Finantelor autorizeaza imprumuturile autoritatilor locale

Ministerul Finantelor va autoriza, in numele si contul statului, imprumuturile interne, precum si dobinzile, comisioanele si alte costuri aferente imprumuturilor contractate de autoritatile administratiei publice locale, necesare desfasurarii masurii 2.1. din programul SAPARD.

Rambursarea imprumuturilor referitoare la capitolul „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale“ se va face din resurse financiare constituite prin decontarea lucrarilor eligibile de la agentia SAPARD, iar plata dobinzii, a comisioanelor si a altor costuri aferente va fi asigurata din resursele financiare ale autoritatilor publice locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS